Hamarosan eltűnik 1,5 millió ember Magyarországról

Miért kezelik rosszul a problémát?

A fiatal párok tizede külföldön él.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már kilátásban a 8,5 millió lakosú Magyarország, miközben a gyermekvállalás korában lévők lassan tizede él külföldön. A kormány rosszul kezeli a népességfogyást és annak egyik fő okozóját, a kivándorlást.

Eltűnik a magyar? Hányan vagyunk most és mi várható a közeljövőben? Mi a teendő, hogy megálljt parancsoljunk a népességfogyásnak?

Ezért fogy a magyar

A hazai népesség száma 1981 óta folyamatosan esik, és ez a következő években sem fog változni. 2011 és 2060 között akár 1,5 millió fővel csökkenhet Magyarország lakosainak száma a KSH szerint.

Néhány évtizeden belül tehát alig 8-8,5 millió lakosa lesz az országnak, miközben a köznyelv még ma is 10 milliós Magyarországról beszél, holott már ma sem érjük el ezt a számot. A legfrissebb elérhető adatok szerint 9 millió 900 ezer ember él Magyarországon, ám mivel a legutóbbi hivatalos adatok 2013 elejéről származnak, ez a szám ma már alacsonyabb.

 

A magyar fiatalok kivándorlása nyugatra, az asszimiláció és az alacsony termékenység az a három népesedéspolitikai téma, amellyel mindenképpen foglalkozni kell. A gyermekvállalási korban lévők külföldön tartózkodik - mondta Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára egy pénteki budapesti konferencián. Az asszimiláció természetesen a határon túli magyarok népesedési problémái közé tartozik.

A legtöbb politikus mintha példát is szeretne mutatni, amikor közismertté teszik családjukat. Nézegess képeket politikus-családokról!

Külföldön élnek, ott alapítanak családot, de jó stratégiával vissza is térhetnének

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet és a Magyarság Háza Találkozás és tanácskozás a népesedési világnap alkalmából című rendezvényén Kapitány Balázs azt mondta, az elmúlt öt-hat évben indult meg a fiatalok tömeges kivándorlása, és ma már a gyermekvállalási korban lévők 7-8%-a külföldön tartózkodik, míg egy évtizede ez az arány 1-2% volt. A környező országok, ahol ez a probléma már régóta jellemző, egészen más módszereket alkalmaznak, mint amikben itthon szokás gondolkodni.

Tudható és várható volt az elvándorlás, de Magyarország nem készült fel erre a tendenciára. Még arról folyik a vita, hogy miként lehet megakadályozni az elvándorlást, miközben a sikeres vándorlási politika azt segíti elő, hogy az elvándoroltak visszajöjjenek.

A helyzetet nehezíti, hogy nálunk nincs gazdája az államigazgatásban ennek a kérdésnek - jegyezte meg Kapitány.

A határon túli magyarság is rohamosan fogy

A kutató hangsúlyozta: az elmúlt évek termékenységcsökkenése kizárólag arra vezethető vissza, hogy a házasságban született gyerekek száma csökkent - négy év alatt 60 ezerről 48 ezerre -, miközben a házasságon kívüli termékenység stabil maradt.

Korhecz Tamás a Szerbiai Magyar Nemzeti Tanács elnöke szintén a konferencia keretében hívta fel a figyelmet a határon túli magyarság csökkenésére. A Vajdaságban a népesedés megtartására irányuló stratégia keretében az önkormányzatokat családoknak nyújtandó támogatások bevezetésére ösztönzik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Korhecz Tamás fontosnak nevezte a családbarát munkahelyek elterjesztését, a rugalmas munkaidőt és a részmunkaidős foglalkoztatást. A Magyar Nemzeti Tanács saját intézményrendszerében már tett is lépéseket ennek érdekében - mondta. Jelezte: az intézkedések reményt adnak arra, hogy a mostani alacsony születésszám nőjön.

Ezt is szeretjük