World Clean Up Day - Budapesten is megtartották a nemzetközi cigarettacsikk-szedési világnapot

Civilek, önkéntesek és piaci szereplők fogtak össze egy jó ügy érdekében

IMG 4747
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A JÖN Alapítvány a Cigicsikkmentes Magyarország kihívásban már évek óta arra ösztönözi követőit, hogy saját maguk is szervezzenek különböző városokban mini csikkszedő kampányokat.

Nemzetközi cigarettacsikk-szedési világnap

Szeptember 17-én az Alapítvány egy globális kezdeményezés, a World Clean Up Day alkalmából az egyik vezető dohányipari vállalattal, a Philip Morris Magyarországgal partnerségben a Gellért-hegy alatti rakpartrészen csikkszedést tartott. „A csikkszedés úgy tűnhet, mint csepp a tengerben, de arra jó, hogy felhívjuk a figyelmet az egyik leggyakoribb hulladékproblémára, és hogy mit tehetünk ellene” - fogalmazott Kertész Balázs, okleveles környezetmérnök, a JÖN Alapítvány vezetője.

Egészségügyi ártalmak

A dohányzás közismert egészségügyi ártalmai mellett a cigarettázás környezeti ártalmai is jelentősek. Évente körülbelül egymillió tonna cigarettaszűrőt gyártanak a dohányiparban, és rengeteg felelőtlenül eldobott cigarettacsikk kerül a környezetbe. A belőlük kioldódó káros vegyi anyagok nagymértékben szennyezik a környezetet, a vizeket és az élővilágot, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem papírból, hanem egy bizonyos fajta bioműanyagból, cellulóz-acetátból készülnek.

IMG 4746

- A Philip Morris felelős vállalatként fontosnak tartja, hogy csikkszedő kampányokkal és egyéb, a társadalmi szemléletformálást célzó kezdeményezésekkel hozzájáruljon a fogyasztás után keletkező hulladék környezettudatos kezeléséhez - mondta Takács Norbert, a Philip Morris Magyarország kormányzati kapcsolatokért és fenntarthatóságért felelős vezetője. - Hiszünk abban, hogy a viselkedésbeli és a pozitív társadalmi változást előmozdíthatjuk azáltal, hogy bevonjuk az érintetteket, legyen szó a fogyasztókról vagy éppen a szabályozó hatóságokról, és együttműködünk velük a cigarettacsikk-szemét megelőzésében - emelte ki. 

IMG 4749

A cigarettacsikk mennyiségét tekintve az összes hulladéknak csak körülbelül 0,01%-át teszi ki. A dohányzókat földrajzi elhelyezkedésük alapján 100%-ban lefedő, elkülönített gyűjtési rendszer kialakítása a begyűjthető cigarettacsikk-mennyiséghez képest rendkívül magas költségekkel és környezeti terheléssel járna.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyelőre a legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb és legfenntarthatóbb megoldás az edukáció, tehát a megelőzésre történő figyelemfelhívás, valamint a fogyasztás során keletkező hulladék megfelelő kezelése mind otthon, mind a köztereken. A gyártók ezzel párhuzamosan kutatják azokat a lehetőségeket, hogy a szűrőkben lévő műanyagot jobb, fenntarthatóbb alternatívákra cseréljék le.

Ezt is szeretjük