Kiraboltak? Magadra vess! Így bánnak az erőszak áldozataival
Elképesztő kommentek érkeztek a gólyatáborban történt eset kapcsán, ami súlyos problémára mutat rá.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Augusztus 29-én Fonyódligeten az ELTE tanítóképzőjének gólyatáborában megerőszakoltak egy fiatal lányt. Az eset nem maradt titokban, pedig Magyarországon a hasonló eseteknek csak töredéke derül ki. Nem is annyira meglepő ez, ha megnézzük, milyen reakciókkal kell szembenéznie ilyenkor az áldozatnak, hogyan bánik vele a közvélemény.

Nemcsak névtelen hozzászólások, de gyakran a népszerű, véleményformáló műsorok is teret adnak az áldozatok hibáztatásának, további megalázásának. Az is előfordulhat, hogy az áldozat traumájáról humorosnak szánt műsorokban kedélyesen beszélgetnek.

Kommentelők: a lány hibája, ha megerőszakolták

Már vasárnap nyilvánosságra került a pénteki eset, amikor a Sonline.hu arról írt, hogy egy fonyódligeti gólyatáborban megerőszakoltak egy lányt, ami miatt a rendőrség nyomozást indított. A hír gyorsan terjedt, és jöttek is a hozzászólások.

A Facebookon az esetről szóló hírek alatt egyesek nemi erőszakról szóló vicceket írtak, mások szükségét érezték sejtetni, biztosan sokat ivott a lány, vagy kihívóan viselkedett, ergo az ő hibája. Olyan is akadt, aki azt vetette a lány szemére, miért kellett neki ilyen helyre - tehát a gólyatáborba, ahol először találkozik későbbi évfolyamtársaival - mennie, mert ott köztudottan megeshet az ilyesmi. Olyan hozzászóló is akadt, aki szerint minden rendben van, a gólyatábort "erre találták ki".

"A mai lányokat nem lehet megerőszakolni! Széttárt lábakkal "ellenkeznek"!" - olvasható egy vélemény a Facebookon a Hír24.hu hétfői beszámolója alatt. "Vagy csak rá fogja a csajszi hogy megerőszakolta...... Az ilyen korú mai lányok akik a gólya táborokban vannak kefélnek mint a gép!" - írja egy másik. Egyesek szerint tehát bármi megtehető azokkal a nőkkel, akik állítólag, vagy ténylegesen többször váltanak partnert, mint ahogy az a kommentelő számára elvárt lenne.

Hétfő reggel Magyarország talán leghallgatottabb rádiós műsorában, a Morning Show-ban beszélgettek kedélyesen az esetről. "Egy fiú meg egy lány elindult sétálni Fonyódligeten, merthogy ott történt a káresemény.., akkor még nem látszott a dolog, aztán a fiú meghülyült, és az erdőben megerőszakolta a lányt..." - hangzott el az adásban. Azon kívül, hogy a műsorvezetők káreseménynek nevezik ezt a súlyos bűncselekményt, az áldozat hibáztatása is megnyilvánul a gondolatban.

A műsornak helyet adó Class FM végül közleményt kényszerült kiadni, melyben azt magyarázzák, hogy a műsorvezetők nem is az erőszak tényén nevetgéltek élő adásban. A Velvet.hu arról számolt be a műsor Facebook-oldalán minden, a műsorral szemben kritikus véleményt törölnek a hozzászólások sorából. Több médium érdeklődött a rádió vezetésénél az ügyről, választ nem kaptak.

Mindezek után már érthető, hogy Magyarországon tíz megerőszakolt nő közül átlagosan mindössze egy tesz feljelentést.

Megpróbáltatások és megaláztatások a nyilvánosság előtt

Hazánkban a legnagyobb publicitást kapott nemi erőszakkal összefüggő eset az úgynevezett Zsanett-ügy volt. E. Zsanett 2007-ben azzal fordult a rendőrséghez, hogy Budapest belvárosában öt rendőr éjszaka megállította, majd egy mellékutcában ketten megerőszakolták.

Az ügy sokáig naponta téma volt, miközben pszichológusok, szakértők és véleményformálók boncolgatták egy ország előtt, hogy a lány igazat mond, vagy sem. Akkor is előkerült, hogy a lány esetleg kihívó magatartása miatt, tehát önhibájából került abba a helyzetbe. Ami persze ostobaság, és nem adhat okot az erőszakra. Előkerült lány kicsapongónak vélt életmódja is, mintha annak bármi köze lehetne egy nemi erőszakhoz.

Az eset ahhoz hasonló, mintha valakit kirabolnának, majd őt hibáztatnák, mondván miért jár szép ruhában, amin látszik, hogy tehetős, miért visel drága órát vagy ékszert. Sőt, ha adakozik, akkor tulajdonképpen korábban önként adott, tehát a rablás már nem is akkora probléma.

A megvádolt rendőröket évekig tartó pereskedés után végül bizonyíték hiányában felmentették.

Damu Roland színészt már első fokon elítélték nemi erőszak és személyi szabadság korlátozása miatt, amikor a TV2 Frizbi című talkshowjába ügyvédjével érkezett. A védő többek közt a következőket mondta a humorosnak szánt beszélgetés alatt: "Valóban, így is össze lehet foglalni a lényegét, hogy pornószínészek megpróbálták megvalósítani azt, amit a bíróság az ítéletében leírt. Vagyis ezt a bizonyos tényállást, hogy egymással szemben van a férfi és egy nő, a nőnek össze vannak zárva a combjai. Lehetséges-e - mert ezt mondja az ítélet -, lehetséges-e így hozzáérinteni a férfi nemi szervét a női nemi szervéhez?" - érvelt a jogot végzett ügyvéd.

A gólyatáborban történt eset kapcsán, főként miután bebizonyosodott, hogy az valóban megtörtént, rengeteg, a lányt védő és a tettest elítélő hozzászólás is született. És sajnos még sokan mindig megragadtak az áldozat hibáztatásánál.

Ezt is szeretjük