Meddővé is tehet, mégis a műtétet preferálja a minisztérium
Sok nő Bécsig menekül
Egyelőre nem engedélyezik a tablettát, holott a műtét rizikósabb.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Júliusban a Népszabadság úgy értesült, mégis jöhet az abortusztabletta magyarországi használata, ám ezt egyértelműen nem erősítették meg a kormány részéről. A szaktárca szerint nincs regisztrációs kérelem, a tablettát pártolók szerint politikai szándék nincs a bevezetésére.

A kép illusztráció

Pedig a tablettás terhességmegszakítás nemzetközi tapasztalatok alapján elismert, a műtéthez képest kevésbé veszélyes megoldás. Sok magyar nő emiatt bécsi klinikán végezteti a beavatkozást.

Jelenleg csak a műtét áll rendelkezésre

Magyarországon a terhességmegszakítások száma negyven éve folyamatosan csökken, de még így is több beavatkozást végeznek el nálunk, mint átlagosan Európában. A magyar nőknek jelenleg egyetlen lehetőségük van, ha a nem kívánt terhességet meg akarják szakítani, ez pedig a műtét.

Aki annak ellenére nem akar édesanya lenni, hogy megfogant, a nőgyógyász után egyből a Családvédelmi Szolgálatnál kell jelentkeznie. Itt igyekeznek olyan információkat adni, melyeknek birtokában talán eláll a szándékától, és inkább a szülés mellett dönt a potenciális anyuka.

Ha valakit nem sikerül lebeszélni az abortuszról, akkor annak három nap múlva újra meg kell jelennie a Családvédelmi Szolgálatnál, csak utána kaphatja meg azt az igazolást, aminek alapján nyolc napon belül elvégezhető a terhességmegszakítás a kijelölt kórházban.

Pedig a nem kívánt terhesség megszakítására évtizedek óta létezik kíméletesebb módszer. Tavaly óriási vitát okozott, hogy az úgynevezett abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt. Szócska Miklós korábbi egészségügyi államtitkár szerint azonban a tabletta alkalmazása olyan mértékben osztotta meg a szakmát, hogy nem találtak megnyugtató megoldást az alkalmazására.

A hazai egészségügy nehéz helyzetben van. Így néz ki egy átlagos magyar kórház.

Biztonságos és világszerte elterjedt gyakorlat

A tablettát a nyolcvanas évektől kezdve használják több európai országban is, ráadásul egyre inkább preferálva a gyógyszeres abortuszt a műtétekkel szemben. Finnországban például a terhességmegszakítások 70%-át tablettával végzik. Hozzánk legközelebb Bécsben van erre lehetőség, a klinika főorvosa, Christian Fiala szerint sok magyar nő utazik is hozzájuk, hogy körülbelül 140 ezer forintért inkább gyógyszerrel vessenek véget a terhességnek.

A bécsi főorvos tapasztalatai azt mutatják, hogy a tabletta 98%-os hatékonyságú megoldás. Két lépésben szakítja meg a nem kívánt terhességet, hatásmechanizmusa sokkal inkább a spontán vetéléshez hasonlítható. Ha nincs komplikáció, a nő számára olyan ez, mint egy erősebb menstruáció. Nincs szükség altatásra, nincs műtéti heg. A sebészeti úton végzett abortusz ezzel szemben okozhat kismedence-gyulladást, megsértheti a méhnyak szövetállományát, súlyos esetben pedig a nő meddővé is válhat.

Persze a tabletta legfeljebb csak a fizikai megpróbáltatásokat csökkentheti, néhány szakember szerint lelkileg még nehezebb is lehet az ilyen jellegű abortuszt feldolgozni. A napokig tartó procedúra alatt a nő folyamatosan végigéli, ahogy elvetél egy terhességet, míg a pár percig tartó műszeres megszakítást altatásban végzik.

Továbbra is elérhetetlen Magyarországon

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO ugyanolyan biztonságosnak és ugyanolyan ajánlottnak találta a gyógyszeres terhességmegszakítást, mint a vákuumos műtétet. Magyarországon a '90-es években Szegeden tesztelték a tablettát, szakmailag rendben találták, mégsem engedélyezték a használatát. Egy budapesti magánklinikán két évig alkalmazták a gyógyszert egyedi importengedéllyel, de ezt hatósági nyomásra 2012-ben felfüggesztették.

A magyar nőgyógyász szakmai kollégium hivatalosan is támogató állásponton van a tablettát illetően, ennek ellenére nincs szó a bevezetéséről. Az új, immár Zombor Gábor vezette egészségügyi államtitkárság szerint ugyanis jelenleg nincs Magyarországra vonatkozóan regisztrációs kérelem. A kormány célja, hogy a kihordott terhességek száma növekedjen, az abortuszok száma pedig csökkenjen. Ennek érdekében elsődleges feladatnak tekintik a megfogant terhességek védelmét és az olyan diagnosztikai és terápiás eljárások támogatását, melyek például a spontán vetélések számát csökkenthetik.

Jelenleg tehát nincs napirenden az abortusztabletta alkalmazásának kérdése Magyarországon, bár egy női jogokkal foglalkozó szervezet még aláírásokat is gyűjtött a gyógyszeres terhességmegszakításért. A tabletta használatának szakmai megítélése hiába egyértelmű, alkalmazásának engedélyezése továbbra is politikai kérdés marad.

Ezt is szeretjük