Meddővé is tehet, mégis a műtétet preferálja a minisztérium

Sok nő Bécsig menekül

Egyelőre nem engedélyezik a tablettát, holott a műtét rizikósabb.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Júliusban a Népszabadság úgy értesült, mégis jöhet az abortusztabletta magyarországi használata, ám ezt egyértelműen nem erősítették meg a kormány részéről. A szaktárca szerint nincs regisztrációs kérelem, a tablettát pártolók szerint politikai szándék nincs a bevezetésére.

Pedig a tablettás terhességmegszakítás nemzetközi tapasztalatok alapján elismert, a műtéthez képest kevésbé veszélyes megoldás. Sok magyar nő emiatt bécsi klinikán végezteti a beavatkozást.

Jelenleg csak a műtét áll rendelkezésre

Magyarországon a terhességmegszakítások száma negyven éve folyamatosan csökken, de még így is több beavatkozást végeznek el nálunk, mint átlagosan Európában. A magyar nőknek jelenleg egyetlen lehetőségük van, ha a nem kívánt terhességet meg akarják szakítani, ez pedig a műtét.

Aki annak ellenére nem akar édesanya lenni, hogy megfogant, a nőgyógyász után egyből a Családvédelmi Szolgálatnál kell jelentkeznie. Itt igyekeznek olyan információkat adni, melyeknek birtokában talán eláll a szándékától, és inkább a szülés mellett dönt a potenciális anyuka.

Ha valakit nem sikerül lebeszélni az abortuszról, akkor annak három nap múlva újra meg kell jelennie a Családvédelmi Szolgálatnál, csak utána kaphatja meg azt az igazolást, aminek alapján nyolc napon belül elvégezhető a terhességmegszakítás a kijelölt kórházban.

Pedig a nem kívánt terhesség megszakítására évtizedek óta létezik kíméletesebb módszer. Tavaly óriási vitát okozott, hogy az úgynevezett abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt. Szócska Miklós korábbi egészségügyi államtitkár szerint azonban a tabletta alkalmazása olyan mértékben osztotta meg a szakmát, hogy nem találtak megnyugtató megoldást az alkalmazására.

A hazai egészségügy nehéz helyzetben van. Így néz ki egy átlagos magyar kórház.

Biztonságos és világszerte elterjedt gyakorlat

A tablettát a nyolcvanas évektől kezdve használják több európai országban is, ráadásul egyre inkább preferálva a gyógyszeres abortuszt a műtétekkel szemben. Finnországban például a terhességmegszakítások 70%-át tablettával végzik. Hozzánk legközelebb Bécsben van erre lehetőség, a klinika főorvosa, Christian Fiala szerint sok magyar nő utazik is hozzájuk, hogy körülbelül 140 ezer forintért inkább gyógyszerrel vessenek véget a terhességnek.

A bécsi főorvos tapasztalatai azt mutatják, hogy a tabletta 98%-os hatékonyságú megoldás. Két lépésben szakítja meg a nem kívánt terhességet, hatásmechanizmusa sokkal inkább a spontán vetéléshez hasonlítható. Ha nincs komplikáció, a nő számára olyan ez, mint egy erősebb menstruáció. Nincs szükség altatásra, nincs műtéti heg. A sebészeti úton végzett abortusz ezzel szemben okozhat kismedence-gyulladást, megsértheti a méhnyak szövetállományát, súlyos esetben pedig a nő meddővé is válhat.

Persze a tabletta legfeljebb csak a fizikai megpróbáltatásokat csökkentheti, néhány szakember szerint lelkileg még nehezebb is lehet az ilyen jellegű abortuszt feldolgozni. A napokig tartó procedúra alatt a nő folyamatosan végigéli, ahogy elvetél egy terhességet, míg a pár percig tartó műszeres megszakítást altatásban végzik.

Továbbra is elérhetetlen Magyarországon

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO ugyanolyan biztonságosnak és ugyanolyan ajánlottnak találta a gyógyszeres terhességmegszakítást, mint a vákuumos műtétet. Magyarországon a '90-es években Szegeden tesztelték a tablettát, szakmailag rendben találták, mégsem engedélyezték a használatát. Egy budapesti magánklinikán két évig alkalmazták a gyógyszert egyedi importengedéllyel, de ezt hatósági nyomásra 2012-ben felfüggesztették.

A magyar nőgyógyász szakmai kollégium hivatalosan is támogató állásponton van a tablettát illetően, ennek ellenére nincs szó a bevezetéséről. Az új, immár Zombor Gábor vezette egészségügyi államtitkárság szerint ugyanis jelenleg nincs Magyarországra vonatkozóan regisztrációs kérelem. A kormány célja, hogy a kihordott terhességek száma növekedjen, az abortuszok száma pedig csökkenjen. Ennek érdekében elsődleges feladatnak tekintik a megfogant terhességek védelmét és az olyan diagnosztikai és terápiás eljárások támogatását, melyek például a spontán vetélések számát csökkenthetik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jelenleg tehát nincs napirenden az abortusztabletta alkalmazásának kérdése Magyarországon, bár egy női jogokkal foglalkozó szervezet még aláírásokat is gyűjtött a gyógyszeres terhességmegszakításért. A tabletta használatának szakmai megítélése hiába egyértelmű, alkalmazásának engedélyezése továbbra is politikai kérdés marad.

Ezt is szeretjük