Nem tudod törleszteni a Diákhitelt?
5 életmentő kiskapu
Ne vedd félvállról a Diákhitel törlesztését! Eladósodás helyett tudj meg többet a lehetőségeidről!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Diákhitel egyik legkedvezőbb tulajdonsága, hogy nem kell közvetlenül a hitelfelvétel után megkezdened a törlesztést, ráérsz visszafizetni a tartozást, miután végeztél az egyetemen vagy főiskolán.

A szerződés értelmében azonban minden előzetes értesítés nélkül köteles vagy megkezdeni a törlesztést a hallgatói jogviszonyod megszűnését követő negyedik hónap első napjától - függetlenül attól, hogy addigra sikerült-e elhelyezkedned, vagy még mindig az álláskeresők táborát erősíted.

De mit tehetsz akkor, ha nem tudod fizetni a részleteket, és esetleg az azonnali, egy összegben való visszafizetés veszélye fenyeget? Feltérképeztük a lehetőségeket.

Kérj mérséklést!

Szorult helyzetedben nagy segítség lehet az a tavaly életbe lépett kormányrendelet, mely lehetővé teszi, hogy a válság következtében megnövekedett terheidet némiképp csökkenthesd.

A rendszeresen befizetendő összegek mérséklése azért jelenthet könnyebbséget, mert a Diákhitel törlesztőrészlete a harmadik törlesztési évtől a két évvel korábbi jövedelemhez igazodik. Így, ha két éve jól fizető állásod volt, mára viszont kevesebb pénzt keresel, vagy esetleg elveszítetted a munkád, akkor valószínűleg elviselhetetlenül magas részleteket kell fizetned.

Amennyiben élsz a lehetőséggel, a Diákhitel Központ indokok vizsgálata nélkül két évre engedélyezi a havi törlesztés mérséklését. Azt, hogy mekkora részletekben szeretnéd visszafizetni a pénzt, te határozod meg, viszont azzal mindenképpen számolj, hogy a havi részlet nem lehet kevesebb a minimálbér 6%-ánál.

Újabb hallgatói jogviszony

Egy ilyen kilátástalan helyzetben megoldást jelenthet, ha továbbképzed magad. Ha az első diplomád megszerzését követően úgy döntesz, hogy beiratkozol egy másik felsőoktatási intézménybe, akkor jó, ha tudod, hogy ebben az esetben továbbra sem vagy köteles elkezdeni a törlesztést.

Ha ezt a megoldást választod, akkor nincs más dolgod, mint kitöltened a megfelelő nyomtatványt, majd azt aláírva eljuttatni a Diákhitel Központ postacímére. Miután a tanulmányi osztály visszaigazolta a hallgatói jogviszonyod, egészen a tanulmányok befejezéséig megfeledkezhetsz a törlesztéssel járó kötelezettségeidről.

Tipp
Ha van állásod, és lehetőség van rá, köss tanulmányi szerződést. Ilyenkor a munkaadó átvállalja a képzésed költségeit, így arra sem kell költened. Azt azonban ne feledd, hogy cserébe elkötelezed magad az adott munkahelyen: legalább annyi időt biztosan ott kell majd maradnod, amíg megtérül az a pénz, amit a tanulmányaidra költöttek.

Szüneteltesd a törlesztést!

A Diákhitel visszafizetésére vonatkozó kötelezettségeidet szüneteltetheted, ha úgynevezett sajátos élethelyzetbe kerültél. Ebbe a kategóriába sajnos nem tartozik bele az, ha elveszted az állásod, vagy közvetlenül a diplomád megszerzését követően nem tudsz elhelyezkedni.

Felfüggesztheted viszont a kölcsön visszafizetését, ha jogosult vagy terhességi gyermekágyi segélyre, GYED-re, GYES-re, rokkantsági nyugdíjra, rokkantsági járadékra vagy baleseti rokkantsági nyugdíjra.

Amennyiben az előbb felsorolt esetek valamelyike áll fent, és szüneteltetni szeretnéd a törlesztést, akkor töltsd le a Diákhitel Központ honlapjáról a megfelelő nyomtatványt, majd azt kitöltve és aláírva juttasd el a szükséges igazolásokkal együtt a Diákhitel Központ postacímére. Ne feledd: a TGYES, GYED és GYES jogcímén benyújtott nyomtatvány vonatkozó pontjait az ellátás folyósítását igazoló szervezetnek is ki kell töltenie.

Célzott kamattámogatás

A célzott kamattámogatás lényege, hogy a Diákhitel kamatát az állam vállalja át, és nem a hitelfelvevőnek kell azt megfizetnie. Ha terhességi gyermekágyi segélyt, GYES-t vagy GYED-et kapsz, akkor jogosult lehetsz célzott kamattámogatásra is. A visszafizetési kötelezettség felfüggesztéséhez hasonlóan a célzott kamattámogatás kérelmezéséhez is le kell töltened a megfelelő nyomtatványt, majd azt kitöltve és aláírva, valamint a szükséges igazolásokat mellékelve kell eljuttatnod a megadott címre.

Szerződésbontás esetén részletfizetés

A Diákhiteled törlesztése sajátos élethelyzetek - például terhesség - nélkül is problémát jelenthet. Az elmaradó részletek azonban hamar felhalmozódhatnak, a tartozás pedig komoly következményekkel járhat. A Diákhitel Központ Zrt. üzletszabályzata szerint ugyanis azonnali hatállyal felmondhatják a kölcsönszerződést, ha a lejárt követelések összege eléri vagy meghaladja a kötelező törlesztőrészlet bizonyos százalékát.

Ha felbontják a szerződésed, akkor a teljes tartozás az állami adóhatósághoz kerülhet. Szerencsére ebben az esetben is van még remény arra, hogy részletekben fizethesd ki a kölcsönt, ugyanakkor számolj azzal, hogy valószínűleg jóval nagyobb részletekben kell majd rendezned az adósságod.

Ezt is szeretjük