Devizahiteles vagy? Végül többet fizethetsz, mint korábban
Rövid távon könnyítés lesz a csomag, a türelmi időszak letelte után vélhetően többet kell majd törlesztened.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- A devizahiteleseknek egyéni életutak és helyzetek szerint lesz érdemes eldönteni, hogy választják-e, vagy sem az átmeneti fizetési könnyítési lehetőséget és a rögzített árfolyamot, ha az része lesz e csoport számára kidolgozott mentőcsomagnak - nyilatkozta Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője a csomag várható bejelentése előtt egy nappal, szerdán, a Duna Televízió reggeli műsorában.

A szakértő szerint összességében is jöhet javulás három év távlatában, ám a világgazdaságban számos akna található, a magyar gazdaság pedig jelenleg erősen függ a világgazdasági folyamatoktól.

Átmenetileg könnyebb lesz

- Ha valaki ezt az opciót választja, tehát az átmeneti könnyítést és a gyűjtőszámlát - legalábbis a tervek szerint lenne erre lehetőség -, akkor az mindenképpen könnyebb időszakot jelent az adós számára átmenetileg - nyilatkozta Sarkadi Szabó Kornél a Reggel a Dunán stúdiójában.

- Az viszont igaz, hogy erre az időszakra akár 30-40%-kal kisebb lehet a havi törlesztése, amint az is, hogy a türelmi időszak letelte után viszont vélhetően többet kell majd törlesztenie - tette hozzá.

A szakember szerint mindenkinek az egyéni élethelyzete alapján érdemes tehát eldönteni, hogy választja-e a könnyítést. Ha valakinek ugyanis nincs munkahelye, elvesztette azt a válság elmúlt éveiben, és most alig képes fizetni a havi törlesztést, vagy a jövedelme nem úgy alakult, ahogy számította - akkor megérheti ezt az utat választania.

Pláne, ha valaki úgy látja: három év múlva lesz esély javulásra egyéni előmenetelében és anyagi viszonyaiban, függetlenül akár a világban történő folyamatoktól.

Sok az akna

- Összességében is van esély a helyzet javulására a következő három év alatt, csak az a gond, hogy nagyon sok az akna a világgazdaságban - tette hozzá Sarkadi Szabó. Most van egy törékeny fellendülés, amit elsősorban a fejlett világ hitelezése, de leginkább Kína és Ázsia húz.

De a magyar gazdaság egészében csak azért nő, mert a külső környezet átmenetileg kedvező, és ha bármilyen törés következik be a külföldi piacokon - akár Kínában, akár az USA-ban -, ez a fellendülés vissza is fordulhat, és lehet, hogy egy vagy két év múlva akár nehezebb helyzetbe is kerülhetünk. - Ezzel a kockázattal érdemes számolni - figyelmeztetett a vezető elemző.

Nem lesz ingyenebéd

Fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy ez az átmeneti könnyítés nem ingyenebéd, az árát három év múlva, ha letelik majd a türelmi idő, meg kell fizetni - mondta Sarkadi Szabó. - Nehéz tanácsot adni - tette hozzá -, mert ha valaki nem a könnyítés mellett dönt, lehet, hogy három év múlva ő jár jobban.

- Mindez persze függ attól is, hogy a svájci frank árfolyama hogyan alakul - ami tőlünk teljesen független tényező - hangzott az érvelés. Ám arra az elemző nem lát "óriási esélyt", hogy három éven belül a forint visszacsökkenjen a svájci frankkal szemben 150 forintos szintekre; az lehet, hogy tartósan visszajön kétszáz forint alá, de a válság előtti szintekre visszatérésre nem számítanak az elemzők - mondta.

Ha egy átlagos, 15 éves futamidejű hitelt veszünk, ahol a svájci frank keresztárfolyama 180 forinton kerül rögzítésre, az a mostani törlesztőkhöz képest 20-30%-os csökkenést eredményezhet.

- A törlesztők azonban nemcsak az árfolyamtól függenek, hanem a kamatoktól is - figyelmeztetett Sarkadi Szabó, mondván, a bankok fenntarthatják maguknak a jogot arra, hogy ha a jövőben, ha ismét nagy válság köszöntene ránk, akár további kamatfelár rakódjon a hitelekre és így törlesztésekre is.

Ezt is szeretjük