Figyelem! Így változik a tömegközlekedés a 4-es metró elindulása után

Több vonalat is módosítanak

Pénteken átadták a 4-es metrót.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor március 28-án a főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal átadta a 452,5 milliárd forintos összköltségből létrejött 4-es metrót az utasok számára.

Pénteken déltől egészen vasárnap estig mindenki ingyen veheti igénybe az új metrót, ami a kelenföldi vasútállomást köti össze a Keleti pályaudvarral. A metró indulásával a felszíni közlekedés megváltozására lehet számítani, ami naponta százezrek jól megszokott utazási szokásait változtatja meg.

Ami nem módosul

A metró indulásával párhuzamosan megváltozik a felszíni közlekedés rendje is, ami március 29-től, szombattól lép életbe. A metróvonal a 7-es buszcsaláddal, a 47-es és a 49-es villamosokkal párhuzamosan közlekedik. A változások tíz fővárosi kerületben, Budaörsön és Törökbálinton lépnek szombattól életbe. Az elsődleges cél a gyors, dugómentes és kényelmes utazás.

Alapvetően a változásokkal a felszíni közlekedés lehetőségei nem csökkennek, a visszajelzések vizsgálatát követően döntött a főváros arról, hogy csökkenti az őrmezői autóbusz-terhelést, valamint tovább közlekedteti a gazdagréti 239-es autóbuszt. Nem változik továbbá a budai villamosok közlekedése sem.

Ami változik

A 7-es buszcsalád buszai csúcsidőben három-, azon kívül pedig ötpercenként közlekedik, minden megállóban megállva. Az új metró gyors elérése érdekében Budafokon, Budatétényben és Nagytétényben több buszjáratot alakítanak át, és újakat is hoznak létre. Az autó- és trolibuszok közlekedési rendje a Keleti pályaudvar környékén is megváltozik.

A metróvonalak közötti menetrendi csatlakozások érdekében az M1-es, az M2-es és az M3-as metróvonalak menetrendje is módosul, hajnalban és késő este az indulási időpontok néhány perccel változnak, ami a metróvonalakhoz csatlakozó nappali és éjszakai autóbusz-, trolibusz- és villamosvonalak indulási időpontjainak néhány perces megváltozását is magával vonja.

A legfontosabb útvonalak változásai

A Hegyalja úton közlekedő 8-as autóbusz a továbbiakban a Gazdagréti tér-Uránia-Bosnyák tér meghosszabbított útvonalon közlekedik továbbra is szóló buszokkal. A kora reggeli és a késő esti órákban a Gazdagréti térről csak a Keleti pályaudvar M megállóig jár 8A jelzéssel. A 112-es járat a továbbiakban a Thomán István utca-Uránia-Bosnyák tér meghosszabbított útvonalon közlekedik, változatlan járatsűrűséggel

Alapvetően a 7-es autóbuszcsalád és a 49-es villamos szerepe csökken, funkcióikat jelentős részben átveszi az M4-es metró, ezzel összhangban több belvárosi buszjárat is átalakul. A Kossuth Lajos utcában csökken a buszok okozta környezetterhelés. Az utazási igényekhez igazodva a Kiskörúton hétvégén új villamosjárat indul.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Dél-Budán tehát az Albertfalváról induló 7-est a Bornemissza térről induló 107-es egészíti ki, mindkét járat csúcsidőben hat-hat, azon kívül tíz-tíz percenként közlekedik. Mindkét járat alapjáratként közlekedik, minden megállóban megáll dél-budai végállomásuk és az Astoria között. A 7E gyorsjáratként megmarad, de csak a Blaha Lujza térig közlekedik. A 7E-t az Újpalotáig hosszabbított 133-as és 233-as buszok, illetve a Dél-Budáról alapjáratként induló, de az Astoriától Újpalotáig gyorsjáratként közlekedő 107-es egészíti ki. Ez a négy járat biztosítja a gyorsjárati kapacitást Újpalota és Zugló felől a belvárosba, mellettük a 7-es alapjáratként megmarad.

Az 5-ös és a 178-as autóbuszjárat változatlan formában közlekedik. A 8-as, a 112-es és a 239-es járatot az Urániától továbbvezetik a Bosnyák térig, ezáltal az Uránia megálló mint végállomás és vele együtt a környezet régóta fennálló zajterhelése megszűnik, a metró átadása után itt csak a midibusszal kiszolgált 916-os éjszakai autóbusz fog megfordulni.

Képek forrása: MTI/Máthé Zoltán

Ezt is szeretjük