Hogy fog kinézni a régi Moszkva tér? - Már kiírták a pályázatot a felújításra
Kiírták a pályázatot a Széll Kálmán tér felújítására.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a Széll Kálmán tér teljes átépítésének és felújításának kivitelezésére. 

Széll Kálmán tér

A felújítási projektet éveken keresztül ígérték, de a mostani városvezetésnek 2011-ben újra kellett kezdenie az egész fejlesztés tervezését.

Ezek a mostani tervek

Az elmúlt pár előkészületeit követően most a kivitelezés is elkezdődhet. A munkálatokat a közbeszerzési tender után várhatóan az idei nyár elején kezdik majd meg, és 2015-re a tér akár teljesen megújulhat.

A mostani tervek szerint a korábbi Moszkva tér teljes építészeti és közlekedési felújításon esik majd át. Eltűnnek a hetvenes éveket idéző utcabútorok, gombák, telefonfülkék, a felesleges vágányok, valamint a metróállomás toldaléképülete.

Ezek helyére zöldfelületeket és fasort terveznek építeni, új közteret és praktikusabb átszállási lehetőségeket ígér a BKK és a főváros közös projektje. Lényegében a tér építészeti arculata teljesen egységessé válik. A beruházáshoz szükséges forrásokat és engedélyeket a kormány biztosította, amely a felújításra nettó 5,2 milliárd forintot szán.

A felújítás részletei

A projekt során mozgólépcsőt és liftet építenek a Várfok utcai buszmegállók és a Csaba utca irányába. A buszvégállomásokat és villamosmegállókat az átszálló utasok szempontjából alakítják át. Emellett a tér kerékpárbarát lesz, tehát a biciklisek kényelmesen és biztonságosan tudnak majd közlekedni. A tervek szerint a fogaskerekű végállomását a Széll Kálmán térig akarják meghosszabbítani.

A metró lejáratának épülete nyitott lesz, az oldalépületeket pedig lebontják a tervek szerint. A tér belsejéből minden irányban szabad átjárást biztosít majd, a burkolatba rejtett világítással vezetve a gyalogosokat. A téren várhatóan padok és egyéb rejtett pontfények lesznek kialakítva.

Előzmények

A legjobb terveket az Építész Stúdió Kft. és a Lépték-Terv Kft. csapata készítette. Az ő feladatuk volt - a fenti megoldások továbbfejlesztésével a többi díjazott vagy megvásárolt pályamű egyes elemeit felhasználva - a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.-vel együttműködve elkészíteni a Széll Kálmán tér részletes engedélyezési és kiviteli terveit.

Kép forrása: wikipedia.org 

Ezt is szeretjük