Ma nem szabad vásárolni a hagyomány szerint: tudd meg, miért!
November utolsó péntekén, azaz a mai napon ünnepeljük a Ne vásárolj semmit! napot!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csupán néhány hete, egészen pontosan november 8-án tartották az internetes vásárlás napját, de itt az újabb érdekesség, a Ne vásárolj semmit! nap, amit ma tartanak.

A több mint 20 évre visszatekintő hagyomány szerint ez a nap egyfajta vásárlási böjt, aminek célja, hogy felhívja a figyelmet a túlvásárlásokra.

A Ne Vásárolj Semmit! nap

Nem kétséges, hogy anyagias fogyasztói társadalomban élünk, ami manapság sokkal jobban meghatározza ez az embereket, mint mondjuk 10-20-50 évvel ezelőtt. A vásárlási mánia már olyan szintet öltött, amit joggal lehet szinte önálló kultúrának tekinteni, a jelenség komolyan meghatározza a társadalmat.

A reklámok minderre csak rátesznek egy lapáttal, a mozgó hirdetéseket nézve az emberek elhiszik, hogy akkor lesznek szépek, boldogok és elégedettek, ha engednek a késztetésnek, és még több tárgyat vásárolnak. A Ne vásárolj semmit! nap lényege azonban pont az, hogy felhívja erre a fajta mohóságra, azaz a felesleges túlvásárlásokra az emberek figyelmét.

Innen indult, ide tart

Magyarországon 2011-ben tartották meg az első Ne vásárolj semmit! napot, ám más országokban már több mint 20 éve mindig megrendezik. Az eredeti ötlet még 1992-ből, a kanadai Ted Dave-től származik, aki a reklámszakmában dolgozott, és ezzel szeretett volna tiltakozni a túlfogyasztásra buzdító reklámok ellen.

A férfi mottója csupán annyi volt, hogy Ami elég, az elég!, ám a Ne vásárolj semmit! nap terjedésével az ösztönzésnek más ennél komolyabb mondanivalója is kerekedett. Idén például a Tudatos Vásárlók Egyesülete a narancslére kívánja felhívni figyelmet, amely az európai családok kedvelt itala, ám a jelenlegi egyenlőtlen és igazságtalan kereskedelmi és termelési körülmények miatt mégis fennáll a veszélye, hogy rövid időn belül eltűnik a boltok polcairól.

November utolsó pénteke

A Ne vásárolj semmit! napot Magyarországon azért tartják pénteken, mert mi, magyarok pénteken vásárolunk a legtöbbet. November utolsó péntekén pedig a Tudatos Vásárlók a karácsonyi nagybevásárlás előtt arra emlékeztetnek, hogy a fogyasztás nem egyenlő a boldogsággal.

Környezetszennyezés

A túlfogyasztás nem kíméli a környezetet sem, hiszen több gyárra, alapanyagra van szükség. Nézd meg, mit tehetsz a környezetszennyezés ellen!

- Ez a nap jó alkalom arra, hogy értékeljük a fogyasztói szokásaink hatásait a környezetre és más emberek életére. Információkat gyűjthetünk, elgondolkodhatunk, meglátásainkat megbeszélhetjük másokkal - hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Ezt is szeretjük