Több mint másfél millió magyar kap értesítést a NAV-tól arról, hogy kell-e fizetnie
Az adószámla-egyenlegről küld értesítést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

no-laptoppal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Június végétől október végéig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - NAV - több mint másfél millió magánszemélynek és egyéni vállalkozónak küld értesítést adószámla-egyenlegükről. A küldemény elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt, hogy kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza - közölte az adóhatóság.

Adószámlája egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek legalább egy adónemből ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Erről az ügyfélkapuval rendelkezőknek a tárhelyükre tájékoztató levelet küld a NAV, akinek nincs ügyfélkapuja, azoknak postán adószámla-kivonat érkezik. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett - hívta fel a figyelmet a NAV.

Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megnézhető. Az adatok értelmezésében és az egyes teendőkben a NAV honlapján elérhető Adószámla információs oldalon található segítség. A tavalyi évre felszámított pótlék is lekérdezhető, erre a magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak július 28-tól lesz lehetőségük.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tartozást a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók átutalással, bankkártyával - pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek csak korlátozottan -, csekken vagy adott esetben a túlfizetés átvezetésével is megfizethetik. A túlfizetés kiutalása vagy tartozásra átvezetése kizárólag a NAV honlapjáról letölthető, 2117-es "átvezetés és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez" elnevezésű nyomtatványon kezdeményezhető - közölte a NAV.

Fotók: Getty Images

Ennyi évi fizetést kellene hiánytalanul eltenni, hogy hitel nélkül vásárolj lakást Budapesten

Egészen elképesztőek a számok: így alakulnak az ingatlanárak ma Magyarországon.

Ezt is szeretjük