A Naprendszer titkait térképezné fel a NASA - Érdekes kérdésekre adhatnak választ
A NASA kiválasztott négy kutatási programot, amelyek közül kettő meg is valósulhat.

nasa küldetés nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A NASA Kutatási Programja már 1993 óta működik, és eddig húsz küldetést hajtottak végre a segítségével. Ezúttal is kiválasztották azt a négy űrkutatási projektet, amiből kettőt a jövőben biztosan megvalósítanak.

Olyan célokat megjelölő programokra voksoltak, amiket nem fednek le jelenleg aktív NASA-missziók. 2021-ben zajlik majd a végleges kiválasztás: ismerd meg az érdekes esélyeseket!

A NASA Kutatási Programja

A NASA Kutatási Programja a világ minden tájékáról hívja a tudósokat és mérnököket, hogy csapatként kidolgozzanak izgalmas bolygóközi tudományos missziókat, amelyek a Naprendszer eddig nem ismert részeit tárnák fel. A missziók során rendszeres űrrepüléseket hajtanának végre. A program célja, hogy feltárják az eddig ismeretlen szegmenseket.

Kiválasztottak négy érdekesnek ígérkező tanulmányt, amelyek kutatóinak 3 millió dollárt adnak, hogy továbbfejlesszék az ötletüket, és kidolgozzák a koncepciójukat. Miután ezeket is megvizsgálták, két missziót választanak majd ki, amelyet már élesben is kipróbálnak.

- A kiválasztott missziókban megvan a potenciál arra, hogy jobban megismerjük a Naprendszer világát. A különböző bolygókat vizsgálva tisztább képet lehetne kapni arról, hogy azok alakultak ki a kozmoszban - mondta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa. Az alábbiakban röviden ismertetjük a négy esélyes programot.

DAVINCI+

A DAVINCI+ a Vénusz atmoszféráját és annak kialakulásá tanulmányozná, valamint azt kutatná, hogy a Vénuszon volt-e valaha óceán. A pluszjel arra utal, hogy mindezt olyan robotok segítségével tennék, amelyek közben képeket is készítenek.

IVO

Ebben a programban a Jupiter holdját, az Iót vizsgálnák: megnéznék, minek köszönheti különleges formáját. Ez az egyetlen Hold a Naprendszerben, amely működő vulkánokkal rendelkezik. Még mindig nem tudnak eleget a róla, többek között azt is feltárnák, hogy van-e magmaóceán a közepén. 

TRIDENT

A Trident program a Tritont vizsgálná, ami a Neptunusz egyedi és nagyon aktív jeges holdja. Szeretnék jobban megérteni a Naptól való távolság és az élhető világ kapcsolatát. A folyamatos, aktív új felületképzése miatt is érdekes lehet vizsgálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

VERITAS

A VERITAS a Vénusz felszínét és geológiai történetét vizsgálná, valamint azt, hogy miért alakult teljesen másképp, mint a Föld. Megvizsgálnák, hogy van-e vulkanikus aktivitás, vagy bármilyen tektonikus mozgás a bolygón.

Képeken a marsi napfelkelte és naplemente: egészen más, mint a Földön

Mivel a Nap sokkal messzebb van a Marstól, mint a Földtől, az emberek számára szokatlanul kicsinek tűnik a felvételeken.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük