Több mint 30 éve mindennap eszik instant tésztát ez a férfi: így hatott a testére

Vajon mit tesz az egészséggel, ha valaki évtizedeken át naponta fogyasztja az instant tésztát?

Naponta instant tésztát enni
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Japánban az instant ramen  vagy ahogy ott nevezik, „cup noodles”  rendkívüli népszerűségnek örvend. A helyi boltok polcain számtalan változat sorakozik: a legolcsóbb, egyszerű porral ízesített változatoktól egészen a luxuskivitelű, szárított húsokkal és zöldségekkel dúsított gourmet változatokig. Az instant tészta a japánok mindennapjainak szerves részévé vált, de senki sem rajong értük annyira, mint a „Ramenkirály” néven ismert Sokusekisai Oyama.

Naponta eszik instant tésztát a férfi

Sokusekisai Oyama, aki eredetileg mérnöki diplomát szerzett és karrierjét illusztrátorként kezdte, több mint harminc éve minden egyes nap legalább egy adag instant tésztát fogyaszt el. A 65 éves férfi számára az instant ramen nemcsak kedvelt étel, hanem életformává és karrierré is vált. Több mint 10 000 tál ramen van már a háta mögött, és az évek során kialakított, speciális tésztakritikusi tevékenysége révén Japán-szerte ismertté vált. Ez a legfurcsább magyar étel a külföldiek szerint  katt ide!

A férfi számára a ramen iránti szeretet egyetemi éveiben kezdődött, amikor a tokiói Gunma Egyetemen tanult. Nemcsak rendszeres fogyasztója lett a tésztának, hanem szenvedélyes gyűjtője is: mára már több mint 6000 különböző csomagolást halmozott fel.

Az igazi áttörést 1995-ben érte el, amikor részt vett és győzedelmeskedett a TV Tokyo által szervezett Instant Noodle Championship versenyen. Ez a győzelem egy csapásra ismertté tette, így Oyama egyre több televíziós és egyéb nyilvános eseményen szerepelt, ahol szakértőként oszthatta meg véleményét az újabb és újabb instanttészta-típusokról. Ebben a levesben például egy egész krokodilláb ázik  katt ide!

2018-ban újabb elismerést kapott, amikor megnyerte a TV Champion Goku Kiwami Cup Ramen Arrangement King címet. A verseny célja az volt, hogy a résztvevők egy-egy kedvenc instant tésztájukat különféle kiegészítőkkel ízletesebbé tegyék. A bírák  általában ramen éttermek tulajdonosai  az ízesítés alapján értékelték az eredményt, és Oyama kreációit találták a legjobbnak.

Japánban évente több száz új ramenfajta kerül a boltok polcaira, így Oyama sosem marad munka nélkül. A „Ramenkirály” nem csupán az ízek szerelmese; folyamatosan aktív a közösségi médiában, ahol rangsorolja a legnépszerűbb ramentípusokat, tanácsokat ad, és válaszol a követők tésztával kapcsolatos kérdéseire. Kritikai szemlélete és szinte enciklopédikus tudása miatt véleménye rendkívül keresett, legyen szó hagyományos vagy különleges ízvilágú instant ramenről. Így tudsz otthon rament készíteni  katt ide.

Bár az instant tésztákat gyakran éri kritika egészségtelenségük miatt, Oyama egészségéről nem sokat lehet tudni. Japán instant tésztái azonban különböznek a világ más részein ismert, sós porral ízesített változatoktól. Japánban olyan gourmet verziók is léteznek, amelyek valódi húsdarabokkal és zöldségekkel készülnek, így tápanyagtartalmuk magasabb lehet, mint a nyugati boltok polcain található változatoké.

Bár Oyama nem nyilatkozott arról, hogy van-e különösebb étrendi vagy életmódbeli kiegyensúlyozása, egyértelmű, hogy jól érzi magát ebben az életformában, és évtizedek óta jó egészségnek örvend.

Változások jönnek a borravalóban: erről minden magyarnak tudnia kell

Jelentős változásokat jelentettek be.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük