Több mint 30 éve mindennap eszik instant tésztát ez a férfi: így hatott a testére
Vajon mit tesz az egészséggel, ha valaki évtizedeken át naponta fogyasztja az instant tésztát?
Japánban az instant ramen – vagy ahogy ott nevezik, „cup noodles” – rendkívüli népszerűségnek örvend. A helyi boltok polcain számtalan változat sorakozik: a legolcsóbb, egyszerű porral ízesített változatoktól egészen a luxuskivitelű, szárított húsokkal és zöldségekkel dúsított gourmet változatokig. Az instant tészta a japánok mindennapjainak szerves részévé vált, de senki sem rajong értük annyira, mint a „Ramenkirály” néven ismert Sokusekisai Oyama.
Naponta eszik instant tésztát a férfi
Sokusekisai Oyama, aki eredetileg mérnöki diplomát szerzett és karrierjét illusztrátorként kezdte, több mint harminc éve minden egyes nap legalább egy adag instant tésztát fogyaszt el. A 65 éves férfi számára az instant ramen nemcsak kedvelt étel, hanem életformává és karrierré is vált. Több mint 10 000 tál ramen van már a háta mögött, és az évek során kialakított, speciális tésztakritikusi tevékenysége révén Japán-szerte ismertté vált. Ez a legfurcsább magyar étel a külföldiek szerint – katt ide!
今日の晩飯は日清カップヌードル辛麺焙煎唐辛子のコク旨しょうゆ。
— 大山 即席斎≡◔ω◔≡ (@Sokusekisai) October 9, 2024
辛旨ええぇ!ぶっかけ焙煎唐辛子入り
辛さレベル4
つゆは赤黒くて香りにも唐辛子の辛みが含まれている。食べてみると激辛一歩手前で汗が出てきた。辛いは辛いが旨辛だな。麺はやわらかめの食感。かやくは赤唐辛子&豚ミンチ&卵&ねぎ。 pic.twitter.com/P3kn7a1B3k
A férfi számára a ramen iránti szeretet egyetemi éveiben kezdődött, amikor a tokiói Gunma Egyetemen tanult. Nemcsak rendszeres fogyasztója lett a tésztának, hanem szenvedélyes gyűjtője is: mára már több mint 6000 különböző csomagolást halmozott fel.
Az igazi áttörést 1995-ben érte el, amikor részt vett és győzedelmeskedett a TV Tokyo által szervezett Instant Noodle Championship versenyen. Ez a győzelem egy csapásra ismertté tette, így Oyama egyre több televíziós és egyéb nyilvános eseményen szerepelt, ahol szakértőként oszthatta meg véleményét az újabb és újabb instanttészta-típusokról. Ebben a levesben például egy egész krokodilláb ázik – katt ide!
2018-ban újabb elismerést kapott, amikor megnyerte a TV Champion Goku Kiwami Cup Ramen Arrangement King címet. A verseny célja az volt, hogy a résztvevők egy-egy kedvenc instant tésztájukat különféle kiegészítőkkel ízletesebbé tegyék. A bírák – általában ramen éttermek tulajdonosai – az ízesítés alapján értékelték az eredményt, és Oyama kreációit találták a legjobbnak.
Japánban évente több száz új ramenfajta kerül a boltok polcaira, így Oyama sosem marad munka nélkül. A „Ramenkirály” nem csupán az ízek szerelmese; folyamatosan aktív a közösségi médiában, ahol rangsorolja a legnépszerűbb ramentípusokat, tanácsokat ad, és válaszol a követők tésztával kapcsolatos kérdéseire. Kritikai szemlélete és szinte enciklopédikus tudása miatt véleménye rendkívül keresett, legyen szó hagyományos vagy különleges ízvilágú instant ramenről. Így tudsz otthon rament készíteni – katt ide.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Bár az instant tésztákat gyakran éri kritika egészségtelenségük miatt, Oyama egészségéről nem sokat lehet tudni. Japán instant tésztái azonban különböznek a világ más részein ismert, sós porral ízesített változatoktól. Japánban olyan gourmet verziók is léteznek, amelyek valódi húsdarabokkal és zöldségekkel készülnek, így tápanyagtartalmuk magasabb lehet, mint a nyugati boltok polcain található változatoké.
Bár Oyama nem nyilatkozott arról, hogy van-e különösebb étrendi vagy életmódbeli kiegyensúlyozása, egyértelmű, hogy jól érzi magát ebben az életformában, és évtizedek óta jó egészségnek örvend.
Változások jönnek a borravalóban: erről minden magyarnak tudnia kell
Jelentős változásokat jelentettek be.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)