Régen és most: képeken mutatjuk, mennyit változott 100 év alatt Budapest egyik legromantikusabb negyede
Ismerd meg a Tabán és a Naphegy történetét, közben pedig nézegess fotókat a múltból és a jelenből!

naphegy-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapest első és legrégebbi kerülete sokak szerint egyben a legélhetőbb is. A belváros csak egy karnyújtásnyira van, mégis tele van a környék romantikával: történelemmel átitatott utcái legendákról mesélnek, mesés parkok, gyönyörű kilátás és a legjobb éttermek csábítják ide nemcsak a budapestiek, de a turisták ezreit is. Talán ezért is olyan nehéz ezen a környéken lakást vásárolni, hiszen ki akarna innen elköltözni? Sétáltunk egyet a Naphegyen és környékén, hogy visszatekintsünk, miként változott a környék az évszázadok során.

Budapest I. kerülete nem véletlenül kapta ezt a sorszámot, hiszen a budai Várhegyen született meg a város, ez volt évszázadokon át az ország központja. Bármerre is járunk, a történelem különböző korszakait magukon viselik az utcák és az épületek. A városkép változását sokszor nem a szándék vezérelte, sokkal inkább a harcok, a katasztrófák. Vannak épületek, amiket sikerült restaurálni, mások áldozatul estek, a változás azonban elkerülhetetlen és - még ha elsőre nem is mindig tűnik úgy - sok esetben akár jót is hozhat a következő nemzedéknek.

Képeken a környék, régen és most

Ilyen környék a Tabán és a Naphegy is, ahol már az újkőkorban megtelepedett az ember, a rómaiak pedig a Naphegy lejtőin a 3. századtól kezdőden szőlőt termesztettek, a birtokok pedig egészen a 20. század elejéig fennmaradtak. A Naphegy lankái évszázadokig beépítetlenek maradtak, ez köszönhető annak is, hogy 1752-ben várvédelmi körzet címszóval a beépíthetőségét rendeletileg is szabályozták. Többször pusztította tűzvész és a folyóparti területeit árvíz, ezek az események pedig mind formálták az épített és természetes környezetet egyaránt.

Egy 1885-ös térképen már szerepel a ma ismert Naphegy öt utcája - Mészáros, Gellérthegy, Naphegy, Lisznyai és Czakó utca -, de a mai épületeinek többsége 1910-1939 között épült. A hegyről elnevezett, lejtős Naphegy utca házai sok hasonlóságot mutatnak: mediterrán jellegű, színes, díszes homlokzatok, erkélyek és kovácsoltvas kapuk jellemzik őket. Az itt épült, legkarakteresebb házak közül több (15., 17., 19., 21.) Németh László Lipót műépítész nevéhez fűződik. A házak 1914-ben épültek, az akkor kitört I. világháború miatt a befejezésük különösen nagy nehézségekbe ütközött.

Ezt is szeretjük