Dimenzióátjárónak építhették az ősi Napkaput: a kutatók is meglepődtek a kőajtón

A bolíviai Napkapu számos kérdést vetett fel a tudósokban, melyek egy része máig nem lelt válaszra.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Körülbelül 200 esztendeje, a mai Bolívia fővárosa, La Paz, és az ősi város, Tiahuanaco területén, a Titicaca-tó szomszédságában, a 19. században fedezték fel azt a különleges kőkaput, melyről a mai napig nem tudják megállapítani a kutatók, hogy voltaképpen mi célt szolgálhatott, és amelyről, épp titokzatossága miatt, különösen izgalmas feltételezések is születtek az elmúlt idők során.

A Napkapu névre keresztelt szerkezet kora körülbelül 1500 év - nem csoda, hogy oly nehéz felderíteni eredeti funkcióját. Tiahuanaco egykori lakói, a tiwanakuk építették, akik időszámításunk előtt 300 és 1000 között éltek, és később elvándoroltak Chile és Peru területére. A szerkezet különlegessége, hogy egy darab andezitsziklából faragták. Közel három méter magas, csaknem négy méter széles, és megközelítőleg 9100 kilogramm.

Dimenzióátjáró lehetett?

A realitás talaján mozgó feltételezésektől az elrugaszkodottabbakig mindenféle teória született már arra nézvést, voltaképpen mire szolgálhatott a Napkapu. Az egyik gazdag fantáziával megálmodott elmélet szerint a szerkezet nem más volt, mint egy dimenziókapu, melyen keresztül dimenzióugrással közlekedtek egykoron az emberek. Ennek a feltevésnek a hangoztatói azt is állítják, hogy a kapu eredetileg másutt volt, csupán egy dimenzióugrás alkalmával került a jelenlegi helyére, és maradt is ott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tény, hogy a kapu magányosan áll a semmi közepén, és úgy fest, mintha egy nagyobb építményből származó darab lenne, de a dimenzióátjáró-elméletet ez még nem bizonyítja. Igaz, kézzelfogható ellenérvek hiányában megcáfolni sem lehet a feltételezést.

Több izgalmas elmélet is van

Vannak, akik szerint a Napkapu voltaképpen egy naptári évet szimbolizál. Tekintettel más ősi naptárak jóval bonyolultabb szerkezetére, sokan elvetik ezt a lehetőséget. Utóbbiak ellenérveik közé sorolják azt is, hogy e naptár szerint mind a 12 hónap mindössze 24 napból állna, és egy esztendő csupán 290 napot ölelne fel.

Egy másik elmélet egy legendára hagyatkozik. Aszerint a Titicaca-tó területén éltek a Föld első lakói, akik teremtőjének, Viracochának kerülhetett a kőbe vésett alakja a kapu felső részére.

A kapu központi figuráját más tudósok a Napistennel azonosítják, elméletüket pedig az annak feje körül látható 24 faragott fénycsóvára alapozzák. Mások a Síró Istent feltételezik a faragott alakban, mégpedig az arcán látható apró, könnycseppnek is vélhető mélyedések okán.

Érdemes megfigyelni a fő figura körül látható 48 szárnyas, egyes esetekben emberi, más esetekben kondorkeselyű-fejű lényt is, akikben isteni hírvivőket sejtenek a tudósok. Egyes kutatók szerint a keselyűfejűek azonban nem hibridek, hanem sokkal inkább sisakot viselő emberek lehetnek.

A fenti elméletek mindegyike egészen más módon próbálja megközelíteni és felderíteni a Napkapu rendeltetését, ami egyértelműen annak a következménye, nagyon kevés tényként kezelhető információ áll rendelkezésre a szerkezet kapcsán. Talán egyszer eljön az idő, hogy a világ többet is megtudhat a rejtélyes kapuról, ám addig is izgalmas eljátszani a dimenzióátjáró-elmélet gondolatával: valóban az lehetett?

Ezt is szeretjük