Megoldhatták Nagyláb rejtélyét: így magyarázzák a tudósok a szörny észleléseit

Nagyon különös felfedezést tett egy Floe Foxon nevű amerikai tudós.

Nagyláb rejtélye
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nagyon különös felfedezést tett egy Floe Foxon nevű amerikai tudós, amikor a világ egyik leghíresebb szörnyetege, a Nagyláb után nyomozott.

A szakember egy tanulmányban publikálta az izgalmas összefüggéseket, amelyek megoldhatják a több száz éves rejtélyt. 

Nagyláb rejtélye

Egy új vizsgálat szerint az észak-amerikai lakosság a területen őshonos fekete medvéket (Ursus americanus) keverhette össze a legendás emberszabású lénnyel, Nagylábbal, írja a 24.hu az IFLScience cikke alapján.

Floe Foxon kutatásából kiderült, hogy annál gyakoribbak a legendás szörny észlelései, minél több fekete medve él az adott környéken. A tanulmány szerint körülbelül 900 egyedenként lehet egy lénnyel kapcsolatos beszámolóra számítani.

Mivel a nagydarab, szőrös fekete medvék néha a hátsó lábaikon járnak, ködös erdei környezetben könnyű őket összetéveszteni egy emberszabású lénnyel. 

GettyImages-968376864
Fotó: Manuel ROMARIS / Getty Images Hungary

Foxonnak nem ez volt az egyetlen, legendás szörnyekkel kapcsolatos felfedezése az elmúlt időszakban: a tudós nemrég bebizonyította, hogy a Loch Ness-i szörny mégsem egy óriási angolna, ahogyan azt sokan gondolták. 

Nagyláb legendája tehát talán szertefoszlott, de Nessie megtalálására még van esély.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Több száz szelfit lőtt magáról egy medve Coloradóban: ilyen jó képeket készített

Egy medve talált egy vadkamerát a coloradói Boulderben, és az annyira megtetszett neki, hogy több száz szelfit készített vele.

Több száz szelfit lőtt magáról egy medve Coloradóban: ilyen jó képeket készített

Egy medve talált egy vadkamerát a coloradói Boulderben, és az annyira megtetszett neki, hogy több száz szelfit készített vele.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük