Megint 30 millió a semmire?
A kormány újabb nagy dobása
A munkaügyi hivatal beállt a sorba, virtuális álláskereső szolgáltatást indított.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hamarosan már megszámlálhatatlan álláskereső portál mellett a Nemzeti Munkaügyi Hivatal a hétfői nappal újabb szolgáltatást indított a munkakeresők részére.

Az ingyenes online szolgáltatás, a Virtuális Munkaerő-piaci Portállal kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára, Czomba Sándor kiemelte, hogy a portál fő célja a könnyű kapcsolatteremtés álláskereső és munkaadó között.

Munkanélküliség az elmúlt években

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint minden harmadik álláskereső a munkaügyi központon keresztül helyezkedik el, így ez a munkaerőpiacnak közel a harmadát fedi le.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010 és 2013 között a munkanélküliségi ráta minden évben az év első harmadában volt a legmagasabb. Idén az első negyedévhez képest, amikor 11,8% volt, a március és május közötti időszakban 10,5%-ra csökkent a mutató.

Ez számokban annyit jelent, hogy Magyarországon a második negyedévben 3910,1 ezer fő volt foglalkoztatott, és 460,5 ezer fő volt munkanélküli.

Csak 2013 májusában 515 ezer 100 regisztrált álláskereső volt Magyarországon, ami áprilishoz képest 6,7, az előző év májusához képest pedig 3,6%-os csökkenést jelent. A legtöbb munkanélküli Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, az itteni álláskeresők aránya a fenti szám 21%-át adta.

Sokat várnak az új portáltól

Az eddigi adatok megerősítéséhez nyújt segítséget az online portál. A munkaügyi hivatal projektmenedzsere, Kovács Tibor szerint már az induláskor több mint 32 ezer önéletrajz és majdnem 3700 állásajánlat található az oldalon.

Magáról a portálról Czomba azt nyilatkozta, hogy szinte biztos, hogy előreláthatóan a fiatal korosztály használja majd az oldalt elsősorban, ugyanakkor igyekeztek a programot egyszerűen használhatóvá tenni, ezért azok is következetesen tudják majd használni, akik nincsenek otthon annyira az internet világában. Amennyiben a jövőben azt látják, hogy sikeres a munkaügyi hivatal internetes álláskeresője, akkor egyéb szolgáltatásokat is online felületre tudnak vinni.

Egy újabb felesleges kiadás

A tengernyi online álláskereső portálok felépítése szinte mindegyiknek ugyanaz. Aki jártas az internet világában, és ha még az álláskeresésben is, annak nem valószínű, hogy nagy újdonságot fog jelenteni az új portál.

Emellett, talán még a kiforratlansága miatt, de például a legtöbb lehetőséget rejtő kereskedelmi ajánlatokra kattintva nem tudja megnyitni az oldalt, mert túl sok adatot tartalmaz, így mindenképpen rá kell szűrni a keresett pozícióra.

Egyetlen előnye van és az is csak a keresés szempontjából kényelmesebb, mégpedig az, hogy megmutatja a munkakör mellett a szükséges végzettségre vonatkozó elvárást. Ugyanakkor ez sok esetben azonban nem is számít igazán.

Hiteles portál

Előnye továbbá az állami álláskereső oldalnak, hogy, miután a munkaügyi szervezet végzi a karbantartását, az megbízható, így itt nem valószínű, hogy az utóbbi időben különösen elterjedt átverések megjelennének. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója, Komáromi Róbert elmondta, hogy európai uniós forrásból, mintegy 30 millió forintból biztosították a portál megvalósulását és működését.

Nemcsak az álláskeresőknek jó

A regisztráció nagyjából két-három percet igényel, amihez szükség van az illető TAJ-számára, továbbá a munkaügyi szervezettől kapott azonosítóra. Aki egyedül nem boldogul az önéletrajz összerakásával, annak lehetősége lesz akár egyszerűbb, akár bonyolultabb mintákat megnéznie, ami segítséget nyújt a saját verzió felépítéséhez. A munkáltatók ezentúl interneten is bejelenthetik a cégüknél megüresedett helyeket. Emiatt a hivatal reméli, hogy az egyszerűsítés révén a munkaadók több állást tudnak és fognak felajánlani.

Ezt is szeretjük