Újabb nemzetközi kritika a kormánynak
A minisztérium cáfol
Az ILO átnézte az új Munka Törvénykönyvének tervezetét. Nem voltak elragadtatva.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet - ILO - több ponton is kifogásolta az új Munka Törvénykönyve korábbi tervezetét, és javasolta a magyar kormánynak, hogy folytasson konstruktív párbeszédet a munkaügyi törvények reformjáról - jelentették be az ENSZ szakosított szervének véleményét szeptemberben kérő hat szakszervezeti konföderáció vezetői szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Orbán Viktor és Matolcsy György. Fotó: MTI

A kifogások

Az ILO egyebek mellett a következőket kifogásolta: 

  • Sérül a szervezkedési szabadság.
  • Az üzemi tanácsok olyan jogosítványokat kapnak, amelyek versenybe hozzák őket a szakszervezetekkel, ezt pedig tiltja az ILO egyik, Magyarország által is ratifikált egyezménye.
  • Hiányzik a tervezetből az azonos értékű munkáért azonos bért elv.
  • A véleménynyilvánítási szabadságot sérti, hogy a munkavállaló munkaidején kívül sem tüntetheti fel negatív színben a munkáltatóját, mert ezért szankció jár.
  • Hiányzik a tervezetből a terhességi teszt használatának kifejezett tiltása.
  • Bár szerepel a tervezetben a védett kor intézménye, ebben a formában ez nem elégséges, mert a szülési, gyermekgondozási szabadságot követő legalább három hónapra is biztosítani kellene a védettséget.

Több észrevétel már beépült a javaslatba

Az ILO meglátásaira közleményben reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tervezetet megálmodók közölték, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a 2011. szeptember 26-ai állapot alapján vizsgálta a Munka Törvénykönyvére vonatkozó törvényjavaslatot, amelyet a kormány három héttel később véglegesített, ennek köszönhetően több észrevételük mostanra beépült a javaslatba. Hogy mely észrevételek ezek, arra az NGM közlemény nem tér ki.

Rögzíti ugyanakkor azt, hogy az ILO több témakör kapcsán úgy fogalmaz meg bírálatot, hogy azt konkrét nemzetközi összehasonlító adatokkal nem támasztja alá. Ugyanakkor olyan szabályozási elveket is számon kér a törvényjavaslaton, amelyek vagy nem kötelező erejű ajánlásokon alapulnak, vagy éppen az Európai Bíróság jogértelmezésével ellentétesek.

A szaktárca szerint több megjegyzés nyilvánvaló félreértésen alapul, a nemzetközi összehasonlítás ráadásul azt mutatja, hogy az egyes európai uniós tagállamok eltérő módon tesznek eleget a nemzetközi egyezmények szerinti elvárásoknak.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: a kormány az egyeztetések során minden alkalommal rögzítette, hogy nyitott az érdemi javaslatok befogadására, ennek megfelelően néhány módosítás be fog épülni a törvényjavaslatba.

Így tenné családbaráttá a törvényt az LMP

E kijelentést a kormány bizonyíthatja is, az LMP ugyanis közel száz módosító indítványt nyújt be a Munka Törvénykönyvére vonatkozó kormányjavaslathoz, amelyet családbaráttá szeretne tenni.

Kaufer Virág, a párt szakpolitikusa elmondta, a kabinet által benyújtott előterjesztéssel nem értenek egyet, de ha elfogadják javaslataikat, akkor azok segítségével "valamelyest mégis védik a munkavállalók jogait".

Példákat sorolva elmondta, hogy a szülési szabadságról visszatért dolgozók indítványuk értelmében tárgyalhatnának az egyéni munkabeosztásukról. Hozzátette, hogy elképzeléseik alapján senkit nem lehetne indoklás nélkül kirúgni, és a munkavállalók a szabadságuk kétharmadával rendelkezhetnének önállóan. Emellett a rájuk háruló kártérítési felelősséget is maximalizálnák az LMP-sek.

Elképzeléseik családbaráttá tennék az új Munka Törvénykönyvét, biztosítanák az alapvető munkavállalói jogokat, továbbá lehetőséget teremtenének a kollektív érdekérvényesítésre is. Szabó Zsolt, a párt fejlesztéspolitikai szóvivője szerint, ha nem fogadják el javaslataikat, "sötét jövő vár a munkavállalókra", akik sokkal többet fognak dolgozni, sokkal kevesebb pénzért.

A politikus kijelentette, hogy a kormánytöbbség "a kizsákmányolás törvénykönyvével" nem teremteni, hanem megszüntetni fogja a munkahelyeket. Leszögezte, hogy a kiszolgáltatottság növelésével nem lehet munkahelyeket teremteni, "hacsak a kormány nem szeretné azt a gazdaságfejlesztési modellt lemásolni, amit követnek Bangladesben, Kínában és több ázsiai országban".

Ezt is szeretjük