Hányan vagyunk munka nélkül? Ferdítéssel kozmetikázza az adatokat a KSH
A KSH szerint csökkent a munkanélküliség.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén augusztus-októberben a munkanélküliek száma 434 ezer volt, 29 ezerrel kevesebb, mint 2012 azonos időszakában, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 9,8%-ra mérséklődött - közölte a Központi Statisztikai Hivatal - KSH - szerdán.

De vajon tényleges javulást jelentenek ezek a számok, vagy csalóka eredményt mutat a statisztika?

Adatok

Idén augusztus-októberben a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 235 ezer volt, 17 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal, 9,8%-ra csökkent. A munkanélküli nők száma 199 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 9,8% volt, ami 0,6 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

A munkanélküliek 19,6%-a a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 26,8%-os munkanélküliségi rátája 3,3 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 8,7%-ra mérséklődött a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben az 55-64 éveseké 0,6 százalékponttal, 7,7%-ra nőtt. A munkanélküliek 55,5%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást, a munkanélküliség átlagos időtartama 19,6 hónap volt.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint 2013. október végén 489 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami 6,6 százalékos mérséklődés 2012 októberéhez képest.

Hogy jött ki?

Úgy tűnik azonban, hogy az eredmények mögé nézve már kevésbé biztató a helyzet, hiszen a statisztikák kiszámolásához sajátos módszert alkalmaz a hivatal. Beleszámolja ugyanis a közmunkaprogram résztvevőit is, ám aki visszautasítja a számára felkínált közmunkát, azt egyszerűen törlik a nyilvántartásból.

- Ha tehát a megkeresett munkanélküli elfogadja az ajánlatot, nő a kimutatott foglalkoztatás, ha elutasítja, csökken a regisztrált munkanélküliek száma - mondta el Molnár Csaba országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője a Hírhatár Online-nak.

Emellett azon magyar állampolgárok is megdobják a végeredményt, akik külföldön vállalnak munkát, hiszen attól függetlenül, hogy nem itthon dolgoznak, őket is beleszámolták a dolgozó magyarok halmazába.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke úgy fogalmaz az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében: a téli közmunkaprogram egyértelmű kampányfogás, mert nem mutatna jól a foglalkoztatási adatokban, ha a közfoglalkoztatottak száma hirtelen a harmadára-negyedére csökkenne az év első hónapjaiban. 

Az elmúlt években átlag 50-52 ezer fő dolgozott közmunkában január és március között - jelenti ki. Ezt akarja megduplázni a kormány a választási hónap végéig a téli közmunkaprogrammal - írja a politikus. Ezzel a kabinet két legyet üt egy csapásra: mivel sem a közfoglalkoztatásban, sem a képzésben részt vevők nem számítanak álláskeresőnek, javulni fog a munkanélküli statisztika is - hangsúlyozza a képviselő.

Ezt is szeretjük