3 gyakori hiba, amivel percek alatt megutáltathatod magad a munkahelyeden

Nem mindegy, hogy hogyan viselkedsz a munkahelyeden.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A munkahelyen, ahol egy közösség a legtöbb napjának nagy részét együtt tölti, könnyen alakulhatnak ki ellentétek.

Tudd meg, mit kell elkerülnöd azért, hogy te ne legyél sem okozója, sem részese a konfliktusnak.

Ne pletykálj!

Előfordulhat, hogy valaki nem túl szimpatikus számodra a munkatársak közül, és legszívesebben minden megmozdulására megjegyzést tennél. Ha ehhez még partnered is akad, pillanatok alatt ti lehettek az ügyeletes kibeszélők, akiket pedig senki sem szeret. 

Próbáld meg inkább magadban rendezni az indulataidat, vagy ha olyan természetű a probléma, akkor az érintett személlyel négyszemközt megbeszélni az ellentéteket. Akkor se legyél partner a rosszmájú megnyilvánulásokban és a pletykák terjesztésében, ha nem te kezdted.

Azt is tartsd magadban, ha valakiről megtudsz valami olyan sztorit, amit legszívesebben elmesélnél bárkinek a munkahelyen. Lehet, hogy jólesne valakivel hüledezni a történeten, de neked sokkal több rossz származhat belőle, és a beléd vetett bizalom is meginoghat.

Ne hangoskodj!

Senki sem szereti, ha koncentráció közben zavarják, márpedig egy munkahelyen elég valószínű, hogy valaki éppen összpontosít. Ez különösen akkor kényes dolog, ha többen vagytok közös irodában. 

Testbeszéd a munkahelyen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Figyelj oda rá, hogy legyen lehalkítva a számítógéped és a telefonod is, és ha valaki mobilon keres, a beszélgetés idejére vonulj félre egy olyan helyre, ahol nem zavarsz másokat.

A munkatársakkal se beszélgess vagy nevetgélj fennhangon, amikor mások éppen a munkájukat végzik, mert az is kellemetlen lehet számukra. Ne csörögj az ebédes zacskóval, a fénymásolópapírral, és ne üsd tiszta erőből a billentyűzetet.

Tudd, hogy mi a feladatod!

Ne akarj se többnek, se kevesebbnek látszani annál, ami a valós pozíciód. Ne játszd el, hogy bárki más munkáját is nevetve elvégeznéd, és ne osztogass kéretlen tanácsokat egy más beosztásban lévő kolléga számára. Ha nem vagy vezető pozícióban, ne főnökösködj, és ne beszélj senkivel lekezelő stílusban!

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Az sem jó, ha ennek az ellenkezőjét teszed: nem állsz ki magadért, sokszor nem tudod, mi is a feladatod, és mások segítségére hagyatkozol, ha valamit el kell végezned. Ne hagyd, hogy bárki megszabhassa a napi teendőidet, és hogy kéretlenül beleszóljanak abba, amit éppen csinálsz. Ha nem állsz ki magadért - persze a normalitás határain belül -, nem vesznek majd komolyan.

Ezt is szeretjük