Lépések, melyek nélkül nem sikerül lezárni a múltat: így csináld a pszichológusok szerint

Az ember életében mindig jönnek fordulópontok, melyek után tovább kell lépni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jót vagy rosszat, de az élet időről időre hoz változásokat. Különös módon mindkettő jelenthet nehezebb időszakot, hiszen, bár a jót könnyű megszokni, az új helyzeteket nem mindenki éli meg könnyű szívvel. Vannak, akik gördülékenyebben kezelik, mások stresszelnek, és azt érzik, a megszokottból kizökkentve a semmi közepén találták magukat.

A változást nem mindig külső tényezők, hanem olykor épp maga az ember idézi elő, ha azt érzi, erre van szüksége. A háta mögött lévő időszak lezárása ugyanakkor szükséges feltétele annak, hogy az új időszakot tiszta lappal, derűsen és optimistán kezdhesse el. Így kezelhető jól a változás, illetve zárható le a múlt. Lezárni egy időszakot azonban nem kis feladat, és ezt a pszichológusok is tudják: hogy mit tanácsolnak erre az időszakra, azt az alábbiakban részletezzük.

Öt lépés a múlt lezárására

Ahhoz, hogy az ember maga mögött hagyhassa múltját, öt lépést kell megtennie. Mindegyik más miatt fontos, és egyik sem kihagyható a sorból: egyesével építgetik újjá az embert.

1. Emberek vagyunk

A megbánás, a sajnálkozás, a ma már másképp cselekednék gondolata természetes részei a lezárásnak. Már a folyamat legelején nagyon fontos belátni, hogy emberek vagyunk. Mindenki tévedhet, mindenki követhet el hibát, tehet meg dolgokat, amiket nem kellett volna, és szalaszthat el dolgokat. Ha elfogadjuk, hogy senki sem tökéletes, az segíthet túllendülni a múltbéli hibákon - legyenek bár sajátjaink vagy más hibái.

2. Töprengés

A történteken való rágódás, töprengés természetes a lezárásban, de nagy baj, ha valaki átesik a ló túloldalára, és egyre mélyebbre ássa magát borús gondolataiban. Sajnos azonban az emberek általában hajlamosak éppen arra gondolni, amire nem akarnak. Mint azt Daniel Wenger, a Harvard Egyetem pszichológus professzora tartotta, túljárva az emberi elme működésén, teret kell adni a gondolatoknak, sőt, alkalmat teremteni, hogy előtörjenek. A szándékosan elkülönített töprengőidő ezáltal hamarosan feleslegessé fog válni.

3. Új célok megfogalmazása

Charles Carver és Michael Scheier, a személyiségpszichológia kutatói a lezárásban oly fontos lépésről lényeges gondolatot fogalmaznak meg: az embernek észre kell vennie, hogy, ha egy út lezárult, akkor át kell lépnie egy másikra. Az új célok felállítása elengedhetetlen a továbblépéshez. Ebben a kiindulópont a saját igények őszinte felmérése: miben szeretnék változást? A folytatás annak végiggondolása, hogy ez hogyan valósítható meg.

4. Reálisan és álmodozón szemlélni

Ha megvan, mi a kitűzött cél, Peter Golwitzer, a New York-i Egyetem pszichológus professzora szerint az elhatározás két lépcsőfoka következik: az első lépcsőfok, melyen az ember reálisan végiggondolja helyzetét, és információkat gyűjt a célja eléréséhez szükséges dolgokról. Ha ez megvan, a második lépcsőfokon hagyhatja szárnyalni képzeletét, optimistán előretekintve. Amennyiben a cél nem került közelebb, vissza kell lépni az első lépcsőfokra reálisan újragondolni azt.

5. Motiváció

Végül a megjelölt új cél elérése felé vezető úton jön a motiváció maximumra emelése és a sikerélmény. Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, egyetemi tanár és kutató fogalmazta meg a flow fogalmát. Ez az az állapot, amikor az ember saját magáról is megfeledkezve minden figyelmét az adott célra összpontosítja. Egyfajta lebegés a kitűzött feladat örömet okozó megoldása közben. Az ember elmerül valamiben, motivált, és sikerélménnyel gazdagodik. Ez az úgynevezett flow ugyancsak segít a továbblépésben, a lezárásban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miért jó a változás?

A pszichológusok, ha valaki segítségért folyamodik hozzájuk átalakuló élete miatt, gyakorta próbálják megvilágítani, miért lehet jó az adott változás az embernek. Bár lehet stresszes, sőt, általában az is, a változás tulajdonképpen a fejlődés lehetőségét is magában foglalja. A változás sikerélményt tartogat, a tudatot, hogy sikerült jól venni az élet rajzolta hajtűkanyart. Bátorságot ad, hogy az ember merjen és próbálkozzon. Végül meg is erősít. Ha így nézi az ember, a háta mögött lévő lezárt periódus felől lassanként előre fókuszál majd, és képes lesz meglátni a felkínálkozó új lehetőségeket.

A cikk megírásában a Psychology Today cikkét vettük alapul.

Ezt is szeretjük