Alaposabban vizsgálják át a Tiszát, mint eddig bármikor - Miért van erre szükség?
Feltérképezik a műanyagszennyezést a Tisza teljes hosszában.

szemetszedes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében - közölte a PET Kupa kommunikációs vezetője az MTI-vel.

A projekt célja a teljes folyóra kiterjedő hulladéktérkép létrehozása, amelynek segítségével hatékonyabbá tehetőek a folyótisztítási akciók - olvasható a közleményben. A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét, az expedíció résztvevői 2020 őszéig a teljes folyót végighajózzák, és közben felméréseket végeznek.

A műanyagszennyezés ellen

Elsődleges cél, hogy a szabad szemmel is látható műanyag-lerakódások pontos helyét és méretét részletesen feltáró Tiszai Hulladéktérképet kiterjesszék a teljes folyóra és annak mindkét partjára. Ezeket a lerakódásokat szisztematikus analízisnek vetik alá, és többek között regisztrálják a különböző műanyagtípusokat.

A PET Kupa a projekt eredményeit egy összefoglaló tanulmányban teszi közzé magyar és angol nyelven. A szennyezett pontok feltérképezését követően létrejön egy honlap is, amely oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, míg az ingyenes applikáció segíti a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását.

Mint írják, a nyilvános programhoz a megfelelő vízi jártassággal rendelkezők bármikor csatlakozhatnak. A Tiszta víz, boldog Tisza projekt a Nemzetközi Beruházási Bank - International Investment Bank - 50 ezer eurós, vagyis mintegy 19 millió forintos támogatásával valósul meg. A PET Kupa hétéves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza és a Tisza-tó környéke fellélegezhet, de sok terület vár még beavatkozásra - áll a közleményben.

Fotók: Getty Images

Paradicsomian szép ez az eldugott magyar zug

Magyarország északkeleti csücskében, a Tisza és a Bodrog folyók ölelésében egy páratlan természeti szépségű vidék terül el. A Szlovákiába is átnyújtózkodó kistájunk, a Bodrogköz egész évben tartogat látnivalókat a vízi és gyalogtúrások számára is.

Ezt is szeretjük