Mozi-körkép

Barátságos és olcsó helyek

Szélesvásznú és légkondicionált 1300-ért vagy barátságos környezet és kényelem olcsóbban? Gyerünk a moziba be! De melyikbe?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A budapesti és vidéki mozik száma alaposan megcsappant, amióta a multiplexek megjelentek. Egyszerűen felfalták őket. Igaz, azzal az érvvel, hogy a régi mozik képminősége és szolgáltatásai csapnivalók, hogy a modern kor embere széles vásznakat, kényelmes székeket akar. Ez persze így is van, de ahogy az már lenni szokott, csupán féligazság...

De kár is lenne keseregni azon, hogy hova lettek a hangulatos pesti mozik, nem is tesszük. Egyrészt azért nem, mert mindenki más körülmények között érzi jól magát, és vitathatatlan, hogy a multiplexek számtalan előnnyel rendelkeznek. Másrészt, szerencsére a régi mozikból is maradt néhány.

Mivel minden fővárosi mozit nem tudunk bemutatni, két budait és két pestit választottunk, mindkét esetben egy kicsit és egy nagyot.

Egy kis budai, nevezetesen a Bem

Az aprócska Bem Art Mozi és Café tekintélyes filmkínálattal, kedves szóval és alacsony árakkal várja a mozgókép szerelmeseit. A berendezés tiszta, ízléses és hangulatos, az állványokon igényes könyvek, a tárolókban remekebbnél remekebb DVD-k kínálják magukat. A büfé olcsó, a kiszolgálás udvarias. Senkit nem néznek ki, ha csupán egy szelet csokival ül, és bámészkodik vagy olvasgat a film kezdetéig. A jegy közepén pompás grafika terpeszkedik, alján pedig a következő szöveg olvasható: "Kedves vendégeinknek maradandó, szép celluloid-élményt kívánunk!" Apró, de fontos gesztus. A teremben mindenki oda ül, ahol van szabad hely, illetve ahol a legjobban érzi magát. Ottjártunkkor az előadás megkezdése előtt a mozi vezetője bejött, és arról érdeklődött, nincs-e túlságosan hideg, megfelelő fokozatra állította-e a légkondicionálót. Mivel többen jeleztük, hogy kitűnő a klíma, máris indult a vetítés. Túlzás nélkül tökéletes élményben volt részünk azon a délutánon, ráadásul keveset fizettünk. A jegy – a vasárnap kora esti előadásra – mindössze 720 Ft-ba került.

Egy nagyobb budai, vagyis a Mammut

A Palace Mammutban a legforróbb nyári napok egyikén jártunk, és már a bejáratnál kellemetlen meglepetésben volt részünk. Ahogy mindenki, mi is ásványvizes palackokkal felszerelkezve jártuk az éppen felforrni készülő pesti aszfaltot, így a moziba is vizesüveggel a kezünkben érkeztünk. A jegyszedő fiatalok udvariasan, de határozottan közölték, nem vihetünk be vizet a terembe. Elképedt arcunkat látva megosztották velünk: az állásukkal játszanak, ha beengednek minket akár szendviccsel, akár üdítőspalackkal a nézőtérre. Nem akartunk nekik rosszat, eldobtuk az üvegeket, de a szánk íze valahogy megkeseredett.
A furcsa fogadtatás után elfoglaltuk helyünket a teremben, ahol húsz kerek percen át reklámokat néztünk. Tudjuk, sokan szeretik a reklámokat, mi nem tartozunk közéjük, úgyhogy lemondtunk volna szívesen róluk. Egy-két reklám persze hozzátartozik az előadáshoz, különösen igaz ez a várható mozipremierekre, de húsz kemény percig nyomasztani a vendéget azzal, ami egyáltalán nem érdekli, több mint barátságtalan gesztus. Mielőtt félreértésre adnánk okot, sietünk leszögezni, minden multiplexben ez a szokás, mindenhol nagyon hosszú a reklám.

Szóval, aki szereti a sok reklámot, keresse a lehetőséget, hogy a bemutatók után is a multiplexekben nézhesse meg a kiválasztott filmet. A Mammutban ízlésünkhöz képest nagyon hideg volt, és a film is túlságosan hangosnak tűnt, de belátjuk, ez végképp ízlés dolga.

A multiplexek, köztük a Palace Mammut kétségtelen előnye, hogy vannak nagy termei is, tehát nagyobb eséllyel tudunk itt jegyet kapni, mint a kis mozikban. A sok teremnek köszönhetően széles a filmek kínálata, úgyhogy válthatunk másra jegyet, ha úgy hozza a sors, hogy a kiszemelt alkotásra elfogyott minden hely. Utóbbi ára hétvégén és ünnepnapokon 1190 Ft. A büfé árszínvonalát fedje jótékony homály, legyen elég annyi, hogy borsos - bár tény, hogy nem kötelező a moziban enni-inni.
Jó tudni továbbá, hogy a Mammut I. és II. is rejt mozit, annál is inkább, mert ezt a jegy vásárlásakor nem szokták az orrunkra kötni.

Pesten a Puskinban

Szerencsére a Puskin megmenekült a bezárás elől, igaz, üzemeltetője sokat tett annak érdekében, hogy lépést tudjon tartani az egyre szaporodó multiplexekkel. A nagy mellett kistermet alakítottak ki, a bejáratnál könyvárus kínálja a portékáját, az emeleten kellemes környezetben, széles választékkal videotéka várja a vendégeket. A mozival egybeépült kávézó nagy, étel- és itallapjának gazdag a választéka, árai mérsékeltek. A nagyterem előtt pedig egy kicsiny, de sok mindent – gyakran még pirosra fényesített almát is tartó – büfé működik. Vagyis számtalan igény kielégítésére alkalmas a patinás intézmény.
A Puskin elegáns megjelenését annak köszönheti, hogy a valamikori Fórum Mozi igényes építészeti megoldásait örökölte. Nem mellékesen az 1926-ban megnyílt Fórumban volt az első magyarországi hangosfilm-bemutató.

A Puskin székei kényelmesek, a hangerő fül- és dobhártyabarát, a hőmérséklet megfelelő. A jegyár péntektől vasárnapig és 16 óra után 950 Ft.

Óriás az óriások között

A pesti oldal legnagyobb plázája kétségtelenül a Westend City Center, mozija a Palace Westend. Igazi plázamozi, leülni a közelében sehol nem lehet, arra alakították ki, hogy a nézők akadály nélkül jussanak ki és be a termekbe. A filmválaszték széles, a termek száma nagy, a székek kényelmesek. Érdekes, itt nem próbáltak megakadályozni bennünket abban, hogy bevigyük a magunkkal hozott üdítőt. A film előtt is, akárcsak a Mammutban, jó hosszú a reklámidő, persze tudjuk, ettől, vagyis ettől is dagad a tulajdonos pénztárcája. A hangerő és hőmérséklet éppen olyan, mint akármelyik más multiplexben. De nem is lehet elvárni, hogy más legyen, a multiplexmozik mind egy kaptafára mennek. A jegyár is megegyezik a Mammutban szokásossal, azaz nem túl pénztárcabarát.

Érvek és tények

Nem akarunk se lebeszélni, se rábeszélni senkit, hogy egyik vagy másik mozit válassza. Csupán annyi volt a szándékunk, hogy megmutassuk néhány tipikus szolgáltatás színvonalát, ahogy mi tapasztaltuk. Jó néhány multiplex, art és kis mozi működik még Budapesten, tegyük hozzá gyorsan, némelyikük remekül.
A DVD-k szuperszonikus sebességgel terjedő világában segíteni szerettünk volna a mozgókép rajongóinak abban, hogy jobban eligazodjanak az árak és szolgáltatások között. Ugyanis az általunk leírt árak a legmagasabbak. A mozik számtalan kedvezménnyel igyekeznek becsalogatni azokat, akik számára csak az a film, amit hatalmas vászonra vetítenek.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kedvezmények igazán sokfélék: van diák-, nyugdíjas, családi, csoportos jegy, bérlet, és szinte minden moziban van legalább egy olyan nap, amikor jelentősen olcsóbbak a jegyek. Egy kis odafigyeléssel többször is elmehetsz moziba, ha nyomon követed a kedvezményes napokat és jegykonstrukciókat. Aztán már csak az a feladat, hogy habitusodnak megfelelően elmerülj a filmek kimeríthetetlenül gazdag világában.

Idén is MoziÜnnep - filmezz 360 Ft-ért!
Augusztus 30. és szeptember 2. között immáron negyedik alkalommal ünnepelnek a mozik: Magyarország szinte összes mozija tárt kapukkal várja a filmek szerelmeseit. 44 településen négy nap alatt több mint 200 film pereg majd, több mint 289 vászonra vetítve, maximum 360 Ft-os jegyáron. Idén a korábbi évekhez képest is színesebb kínálattal, még több kiegészítő programmal várják a közönséget a hazai filmszínházak.

A programban részt vevő mozik és a vetített filmek listáját a MoziÜnnep hivatalos honlapján találod. Kattints ide! »

Ezt is szeretjük