Hogy nézett ki valójában Wolfgang Amadeus Mozart? Több portréja is van, mégis arctalan a zeneszerző

Különös, de Mozart minden portréján más arcvonások fedezhetők fel.

GettyImages-1139547659

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a történelem egyik legmeghatározóbb, legjelentősebb zeneszerzőjeként írta be magát az utókor emlékezetébe.

Noha briliáns zeneművein, szonátáin, operáin, szimfóniáin keresztül bizonyos értelemben megismerhettük az arcát, fennmaradt portréi mit sem segítenek abban, hogy a dallamok mögé a szó szoros értelmében vett arcvonásokat is elképzelhessünk. Mozartot úgy szokták nevezni, mint a legtöbbet ábrázolt művész, akit a legkevésbé valósághűen festettek le: a számos róla készült portré ugyanis rendre más karaktert jelenít meg, és köztük alig, vagy egyáltalán nem is fedezhető fel hasonlóság.

Ennek oka, ahogyan Vincent de Louise, a Yale Egyetem művészet- és zeneprofesszora írja tanulmányában, a portréfestészet lényegének változásában is keresendő. A műfaj aranykora az 1400-as évektől kezdődött, és az 1600-as években teljesedett ki, amikor is fontos szerephez jutott az anatómiai pontosság. Az 1700-as évek végére, Mozart korára azonban az ábrázolás új funkciót kapott: jellemző volt az idealizálás, és nem csak a külső, hanem a lélek megjelenítése vált fontossá. Az a változatosság tehát, amit a portréin látni, a zeneszerző belső világának megjelenítése is lehet.

Cliff Eisen zenetudós, Mozart-szakértő egy másik elmélettel állt elő: szerinte a zeneszerzőről készült képek zöme inkább azt festi le, ahogyan a zenéjét kedvelők szerették volna őt elképzelni, és nem azt, ahogy igazából kinézett. Mozart ugyanis - mint Vincent de Louise írja - viszonylag nagyobb fejű, kicsi kezű, hosszú orrú, sápadt férfi volt, arcbőrén pedig a gyerekkori himlőből eredő forradások voltak láthatóak.

Mozart ezernyi arca

Vajon melyik ábrázolás lehet az, amelyik a leginkább megközelíti a zeneszerző igazi kinézetét? Nem könnyű a válasz, hiszen még saját családja is meglehetősen zavaros képet nyújtott róla egykor: mintha csak tréfát akartak volna űzni az utókorral, és arctalanságban hagyni Mozartot, mind másik képet véltek róla leghitelesebbnek. Nővére, Nannerl azt mondta a portrék láttán, hogy egyik sem adja vissza igazán a művész valós arcát. Felesége, Constanze az egyikben mégis felismerni vélte férje igazi vonásait. Apja ugyanakkor egy másik, egészen eltérő alkotást vélt tökéletes másnak. A következő összeállításban bemutatjuk a zeneszerző különböző arcait: hogy melyik lehet az igazi? Talán az a legokosabb, ha a látottakat megpróbáljuk magunkban közös nevezőre hozni. Így tett egy tehetséges grafikus, akinek a döbbenetesen élethű Mozart-rekonstrukciójával zárjuk a képek sorát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Képek: Getty Images, wikipedia.org, Instagram.com/Haidi Karimi art.

Ezt is szeretjük