3 mondat, amit ne mondj, ha fizetésemelést akarsz

Bármennyire is hajtasz, a fizetésed még mindig egy kezdőével egyenlő? Önsajnálat helyett vedd a kezedbe az irányítást! Eláruljuk, hogyan.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Cikkek tucatjai születnek arról, hogy mitől érdemes tartózkodni a munkahelyen, hogyan nem érdemes viselkedni, és mit nem tanácsos hordani, ha valaki fizetésemelést akar.

Arról azonban kevesen szólnak, hogy mit is kell tenni vagy mondani, vagy éppen nem mondani ahhoz, ha valaki garantáltan prémiumban részesüljön.

Titokról persze szó sincs, hiszen a kérdés igen összetett. A részleteket azonban érdemes lehet elemezni, a siker érdekében ugyanis minden apróság számít. Ezúttal azonban sem a ruhatárat, sem pedig a testbeszédet nem tárgyaljuk, eláruljuk azonban azt a három mondatot, amitől érdemes tartózkodnod, ha emelésre vágysz!

"Úgy gondolom, én dolgozom a legtöbbet a cégnél..."

Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy gondolják, teljesítményük felemlegetése sikerre vezet majd a főnöki irodában. Ha azt hiszed, hogy a főnököd majd könnyezve hatódik meg attól, hogy te minden reggel elsőként érkezel, esténként pedig te zárod az irodát, akkor nagyot tévedsz. Ezzel csak azt bizonyítod számára, hogy jól döntött, amikor alkalmazott téged.
Ha valóban azt akarod, hogy emelkedjen a fizetésed, kerüld a magyarázkodást! Légy egyenes, és kérj, mindenféle indoklás és bizonygatás nélkül. Ha valóban jó munkaerő vagy, aki jól dolgozik, pontosan és precízen végzi a munkáját, mindez pedig a cég konyhájára is jelentősen hoz, azzal úgyis tisztában van a főnököd, és valószínűleg helyben is hagyja a kérelmedet.

Sehogy sem sikerül fizetésemelést kapnod, a feladataid pedig ennek ellenére csak nőnek, mindemellett pedig úgy érzed, semmibe vesznek? Érdemes lehet elgondolkodnod azon, hogy jó munkahelyen dolgozol-e! Kattints ide, és tudd meg!

"Lenne egy perce számomra majd, hogy a fizetésemről beszéljünk?"

A legnagyobb hiba, amit csak elkövethetsz, ha kiteríted a lapjaidat. Ha időt hagysz a főnököd számára, akkor sokkal kevesebb esélyed van a sikerre, hiszen lesz ideje elgondolkodni a dolgon.

Felkészülnie, hogy mivel is hárítsa el a fizetésemelés iránti igényed, végiggondolnia, hogy hogyan is magyarázza el a cég - általában mindig ekkor - rossz anyagi helyzetét, és nem utolsósorban oka rá, hogy erre a beszélgetésre a közeljövőben biztosan ne legyen ideje.
A siker titka a meglepetés erejében keresendő. Természetesen érdemes jelezned a főnöködnek, hogy beszélni szeretnél vele, szükség esetén időpontot kérned tőle, a témát azonban ne említsd. Csak akkor mutasd meg a lapjaidat, amikor már egymással szemben ültök az irodájában, lehetőleg egyedül. Sokkal nagyobb esélyed lesz az emelésre, mint gondolnád.

"Kaptam egy kiváló állásajánlatot, a jelenleginél háromszor magasabb fizetéssel."

Ha ez a mondat a valóságban hangzana el, most szorosan kezet ráznánk veled, hosszan gratulálnák - és valószínűleg így tenne a főnököd is. Az asztalodhoz már vissza sem kellene ülnöd, a papírjaid pedig néhány órán belül a kezedben lennének. Hogy miért?
Kétségkívül jó trükk, ám nagyon ügyesen kell bánni az ehhez hasonló szituációkkal, hiszen bár közhely, de igaz: mindenki pótolható. Az pedig kevés zseninek adatik meg, hogy ne csak megemeljék, de akár megháromszorozzák a fizetését csak azért, hogy az adott cég alkalmazásában maradjon.

Ha teheted, inkább kerüld ezt a trükköt, vagy csak akkor vesd be, ha valóban van a tarsolyodban egy élő állásajánlat, esetleg pontosan tudod, hol helyezkedj el könnyedén, ha a dolog a visszájára fordul.

Ellenkező esetben hagyd a trükközést, inkább beszélgess őszintén a főnököddel. Áruld el neki, hogy aggódsz a jövőd miatt, és kérdezd meg tőle, hogy szerinte van-e helyed a pályán, valamint lehetőséged a továbblépésre. De csak óvatosan a melankolikus hangulattal: a kevesebb itt is több!

Ezt is szeretjük