Különös dolgot vettek észre a kutatók Mona Lisa arcán: meglepő, mit jelenthet
Még ma is megmozgatja az emberek fantáziáját Leonardo da Vinci híres festménye.

festek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Leonardo da Vinci leghíresebb festményei közül az 1503 és 1519 között készült Mona Lisa az egyik, ha nem a legizgalmasabb és legtitokzatosabb kép a világon. Misztikuma a mai napig kérdéseket vet fel a tudósok körében.

A késő reneszánsz olajfestmény, amely napjainkban a franciaországi Louvre tárlatának értékes elemét képezi, egy módos firenzei kereskedő feleségéről, Lisa Gherardiniről készült, de hogy valójában ki is van a képen, a művészettörténészek számára ma is talány. Több különböző feltételezés létezik, egyesek úgy gondolják, Da Vinci saját vonásait jelenítette meg a festményen, míg mások állítják, valójában a festő férfi szeretőjének vonásait rejthette Mona Lisába.

Mona Lisa beteg volt?

A kutatók a festmény vonásait folyamatosan elemzik, jelenleg pedig épp arról folyik a diskurzus, hogy Mona Lisa beteg volt-e, vagy sem. A harvardi Dr. Mandeep Mehra, valamint a Kaliforniai Egyetem munkatársa, Hilary Campbell gyanúja szerint a képen szereplő hölgy pajzsmirigybetegségben szenvedett.

19621807 1d3cfb74157bfc1d2367ab56745986ae f

Azzal próbálják alátámasztani a feltételezést, hogy Gherardini, aki viszonylag sokáig, 63 éves koráig élt, a festményen tipikus jeleket mutat: úgy tűnik, mintha a pajzsmirigye megnagyobbodott volna, az arca pedig sárgás, szemöldöke kihullott, amelyek mind lehetnek a szerv alulműködésének tünetei is.

Michael Yafi, a Texasi Egészségügyi Központ gyermekgyógyászati endokrinológusa szerint azonban ezek a jelek nem elég hangsúlyosak, ezért nem elegendőek ahhoz, hogy bármilyen következtetést levonjanak belőlük. Az orvos szerint az arc sárgássága a festmény korának tudható be, és mivel ez a fajta betegség a nők fogamzóképességére is negatív hatással van, Mona Lisának nehezen lehetett volna öt gyermeke, ha érintett lett volna.

Ilyen lehetett a valódi Mona Lisa

A digitális művész összefogott egy fotóssal, egy stylisttal, valamint egy sminkmesterrel, és megpróbálták rekonstruálni a műalkotások szereplőinek valódi külsejét. Nézd meg a fotókat!

Fotó: Getty Images Hungary

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük