Magyar nők ezrei veszélyben: ennyi rabszolga él Magyarországon

Ha azt hitted, a rabszolgaság már a múlté, tévedsz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Meglepő, de még ma is rengeteg rabszolga él a világban. Ami még meglepőbb, hogy Magyarországon is több tízezer ember kerül ilyen kiszolgáltatott helyzetbe. Nagyon sok magyar azonban nem itthon, hanem külföldön kerül csapdába, így a témában most kiadott felmérés számainál akár jóval nagyobb mértékben érintheti egyes honfitársainkat a modern rabszolgatartás.

A jobb élet reményében kerekednek fel az elkeseredett, itthon boldogulni nem tudó emberek, akiknek még rosszabb helyzetbe kerülnek. A leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévők a nők.

35 ezer rabszolga Magyarországon

Az ausztrál Walk Free Foundation – WFF – felmérése szerint a világon 35 milliónál is több rabszolga él napjainkban. A felmérés 167 országot összesít, és természetesen Magyarországot is vizsgálta. Hazánk a monitorozott államok között a 75. lett, Európában pedig a harmadik helyet csípte meg. Csak Bulgáriában és Csehországban található arányosan több rabszolga, mint nálunk.

A WFF szerint Magyarországon csaknem 35 ezer ember él rabszolgaságban. Hogy mi számít manapság rabszolgának? Ide tartoznak a kényszermunkára fogott prostituáltak, az emberkereskedelem áldozatai, az adósrabszolgák, de azok is, akiket kényszerítenek a házasságra.

Tragikus sorsú magyar rabszolga Kanadában

Arról nem szól a felmérés, hogy hány magyar állampolgár válik rabszolgává külföldön, pedig több ilyen eset is világot látott csak idén. A nyár végén Kanadában lett öngyilkos Ács János, aki Észak-Amerikai egyik legnagyobb modern kori rabszolgabotrányának egyik szereplője volt. Bár története itthon nem okozott nagy felzúdulást, Kanadában szinte mindenki hallhatott róla.

Ácsot évekkel ezelőtt csábította az észak-amerikai országba egy magyar embercsempészbanda, akik jól fizető állást ígértek neki és több társának. A munkából azonban kényszermunka lett, láncon tartották a szerencsétlen embereket, akik napi egyszeri étkezésért robotoltak, miközben fogvatartóik felvették utánuk a támogatásokat is. Az ügyet 2009-ben oldotta meg a kanadai rendőrség, a banda tagjait pedig börtönbe csukták.

A brit Sunday Times májusban közölt riportot Nagy-Britanniába csábított, majd rabszolgasorba taszított magyarokról. A rendkívül szegény embereket jól fizető állással kínálták - persze csak szóban. Amikor kiértek az idegen országba, a szintén magyar bűnbanda tagjai napi 20 órás munkára kényszerítették őket éhbérért, illetve életveszélyesen megfenyegették őket arra az esetre, ha szökni próbálnak.

A banda tagjai jelenleg börtönbüntetésüket töltik, London pedig egy olyan törvényen dolgozik, mely előírná a cégeknek, hogy ellenőrizzék, a külföldi alkalmazottjuk nem esett-e áldozatául embercsempészetnek.

Az emberkereskedelem áldozatai: a nők

A legkönnyebben talán a nők válhatnak áldozattá, főként az emberkereskedelem révén. Több ezer magyar nő dolgozik ma is prostituáltként Svájc vagy Hollandia utcáin, ahol bizonyos feltételek mellett legális ez a fajta tevékenység. Sokan a jó kereset reményében önként vágnak neki az útnak, de egyeseket erre szakosodott bandák csalnak el otthonukból úgy, hogy a bizalmukba férkőznek. A futtatók mellett gyakran az ügyfelek is kegyetlenkednek az utcán dolgozó, védtelen nőkkel.

Az emberkereskedelem női áldozatai is reményvesztett emberek, akiket könnyű behálózni. Sokakat gyerekként kényszerítenek prostitúcióra, amire a rendőrség fokozottan reagál. Ennek ellenére az uniós csatlakozás óta megugrott a  nyugati országokban prostitúcióra kényszerített nők száma.

Ezt is szeretjük