Magyar nők ezrei veszélyben: ennyi rabszolga él Magyarországon

Ha azt hitted, a rabszolgaság már a múlté, tévedsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Meglepő, de még ma is rengeteg rabszolga él a világban. Ami még meglepőbb, hogy Magyarországon is több tízezer ember kerül ilyen kiszolgáltatott helyzetbe. Nagyon sok magyar azonban nem itthon, hanem külföldön kerül csapdába, így a témában most kiadott felmérés számainál akár jóval nagyobb mértékben érintheti egyes honfitársainkat a modern rabszolgatartás.

A jobb élet reményében kerekednek fel az elkeseredett, itthon boldogulni nem tudó emberek, akiknek még rosszabb helyzetbe kerülnek. A leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévők a nők.

35 ezer rabszolga Magyarországon

Az ausztrál Walk Free Foundation – WFF – felmérése szerint a világon 35 milliónál is több rabszolga él napjainkban. A felmérés 167 országot összesít, és természetesen Magyarországot is vizsgálta. Hazánk a monitorozott államok között a 75. lett, Európában pedig a harmadik helyet csípte meg. Csak Bulgáriában és Csehországban található arányosan több rabszolga, mint nálunk.

A WFF szerint Magyarországon csaknem 35 ezer ember él rabszolgaságban. Hogy mi számít manapság rabszolgának? Ide tartoznak a kényszermunkára fogott prostituáltak, az emberkereskedelem áldozatai, az adósrabszolgák, de azok is, akiket kényszerítenek a házasságra.

Tragikus sorsú magyar rabszolga Kanadában

Arról nem szól a felmérés, hogy hány magyar állampolgár válik rabszolgává külföldön, pedig több ilyen eset is világot látott csak idén. A nyár végén Kanadában lett öngyilkos Ács János, aki Észak-Amerikai egyik legnagyobb modern kori rabszolgabotrányának egyik szereplője volt. Bár története itthon nem okozott nagy felzúdulást, Kanadában szinte mindenki hallhatott róla.

Ácsot évekkel ezelőtt csábította az észak-amerikai országba egy magyar embercsempészbanda, akik jól fizető állást ígértek neki és több társának. A munkából azonban kényszermunka lett, láncon tartották a szerencsétlen embereket, akik napi egyszeri étkezésért robotoltak, miközben fogvatartóik felvették utánuk a támogatásokat is. Az ügyet 2009-ben oldotta meg a kanadai rendőrség, a banda tagjait pedig börtönbe csukták.

A brit Sunday Times májusban közölt riportot Nagy-Britanniába csábított, majd rabszolgasorba taszított magyarokról. A rendkívül szegény embereket jól fizető állással kínálták - persze csak szóban. Amikor kiértek az idegen országba, a szintén magyar bűnbanda tagjai napi 20 órás munkára kényszerítették őket éhbérért, illetve életveszélyesen megfenyegették őket arra az esetre, ha szökni próbálnak.

A banda tagjai jelenleg börtönbüntetésüket töltik, London pedig egy olyan törvényen dolgozik, mely előírná a cégeknek, hogy ellenőrizzék, a külföldi alkalmazottjuk nem esett-e áldozatául embercsempészetnek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az emberkereskedelem áldozatai: a nők

A legkönnyebben talán a nők válhatnak áldozattá, főként az emberkereskedelem révén. Több ezer magyar nő dolgozik ma is prostituáltként Svájc vagy Hollandia utcáin, ahol bizonyos feltételek mellett legális ez a fajta tevékenység. Sokan a jó kereset reményében önként vágnak neki az útnak, de egyeseket erre szakosodott bandák csalnak el otthonukból úgy, hogy a bizalmukba férkőznek. A futtatók mellett gyakran az ügyfelek is kegyetlenkednek az utcán dolgozó, védtelen nőkkel.

Az emberkereskedelem női áldozatai is reményvesztett emberek, akiket könnyű behálózni. Sokakat gyerekként kényszerítenek prostitúcióra, amire a rendőrség fokozottan reagál. Ennek ellenére az uniós csatlakozás óta megugrott a  nyugati országokban prostitúcióra kényszerített nők száma.

Ezt is szeretjük