Agymosott ügynököket termelt ki a CIA: az embertelen MKUltra program

Az MKUltra elképesztő kísérleteket és eljárásokat hajtott végre emberein.

agy

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az agymosás szó nem hangzik túl tudományosan, de létező jelenség. Ezalatt olyan tevékenységet értünk, melynek során egy ember tudatát különféle eszközökkel manipulálják. Ilyen agymosó tevékenységet nemzetbiztonsági, katonai célzattal folytatott a CIA is titkos kísérleteiben a '40-es évektől.

Céljuk az volt, hogy ügynökeik kihallgathatóságát minimalizálják, megakadályozzák, politikai érdekeket érvényesítsenek, ellenséges ügynökök vallatásakor nagyobb sikereket érjenek el, és harci sikereik érdekében is felhasználhassák a módszereket. Egyfajta kémiai fegyverkezési verseny zajlott: az amerikai laborok kutatásai a szovjet és kínai laborok eredményeit kívánták felülmúlni, és viszont.

Az MKUltra program

A CIA neurofarmakológiai kísérletsorozatainak több szakasza volt: a Project CHATTER, a BLUEBIRD, az ARTICHOKE, majd az MKUltra. Az 1953-ban indult MKUltra program volt a sorban az utolsó ismert agymosó program, melyet a CIA indított. Elődei közül a BLUEBIRD azt tűzte ki, hogy az ügynökök esetleges kihallgatás alatti kontrollja erősödjön, emlékezetük kapacitása nőjön. Később ARTICHOKE néven folytatódott, itt már a hipnózis és a különféle kábítószerek használata is kísérlet alá került, mint kihallgatási technika.

2

A tudat befolyásolásának gondolatát gyanús események sora indította el az amerikaiakban. A koncepciós perekben amerikai foglyok olyasmiket vallottak be, amiket nem követtek el, majd a koreai háború során tartott nyilvános nemzetközi sajtótájékoztatón amerikai hadifoglyok a kommunizmust magasztalták. A béketárgyalásokon beismerték például olyan biológiai fegyver bevetését, ami nem történt meg. Arról is vallottak, szégyellik Amerikát, az országukat. A nyugati szakértők ezekből arra következtettek, hogy tudatmódosító szerek hatása alatt állhattak. Úgy hitték, ezek kísérletezése folyhat a kommunista hatalmak laboratóriumaiban. Kézzel fogható bizonyítékot erre nem tudtak szerezni, helyette azonban az amerikaiak is, mintegy válaszként, fegyverkezni kezdtek.

Azé a hatalom, aki az agyat uralja

Kialakult a nézet, hogy azé a hatalom, aki az agyat, a tudatot uralja, és ez vitte előre a pszichokémiai kísérleteket. A tudatmódosító szerekkel való fegyverkezés egyre agresszívabbá vált, és a védekezésből, felzárkózásból átcsapott támadásba. Az USA és Nagy-Britannia közösen kísérletezett a 3-kinukinidil-benzát és az LSD harctéri pszichokémiai eszközzé fejlesztésén. A britek akkor álltak le, amikor felismerték, a tudatmódosító szerek harctéri alkalmazása beláthatatlan következményekkel járna.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az LSD, mint politikai lejárató eszköz került használatba. Kísérlet során amerikai katonákkal vetették be, és azt látták, zavarodottá válnak tőle, így később kommunista vezetőknek próbálták titkos akciók keretében beadni, hogy tekintélyüket veszítsék a nyilvánosság előtt. Amikor a szovjetek rájöttek, mivel kísérleteznek az amerikaiak, ők is további kísérletekkel igyekeztek lépést tartani.

Embertelen kínokat éltek meg a kísérleti alanyok

Az MKUltra addig nem látott eszközöket is felvonultatott: a kísérleti alanyok tudatát elektrosokkal, kínzással, pszichiátriai, pszichológiai módszerekkel és durva kábítószeres élményekkel próbálták megtörni.

7

Szörnyű kísérletek zajlottak a laborokban, a projekt áldozatainak embertelen fizikai és pszichológiai kínokat kellett elszenvedniük. Az áldozatok idegrendszere, agya, szervezete végzetes, fájdalmas, romboló igénybevételnek volt kitéve. A legeszementebb eljárásoktól, szerkezetektől sem riadtak vissza a kutatók. 

1

Az MKUltra alanyai nemcsak ügynökök, foglyok vagy katonák voltak, de részint a kórházakba gyanútlanul került páciensek, sőt, gyerekek is. Volt, akit 72 napon át tartottak LSD-s tripen, de a CIA által működtetett nyilvánosházakból is raboltak el embereket.

Egy nő depressziója miatt keresett fel egy kórházat, ahol kezelésen vett részt. Azt hitte, meggyógyítják, helyette a tudta nélkül az MKUltra kísérleti alanya lett. Nem tudta, mi történik vele az altatószobában.

A megengedett maximális négy-nyolc elektrosokk-kezelés helyett 109-et kapott, és öt hétig feküdt bent eszméletlenül. Hónapok múlva egy kisbaba szintjére zuhanva került ki a kórházból. Mindent újra kellett tanulnia, sem járni nem tudott, sem beszélni. 25 éves kora előttről semmire nem emlékezett. Évekkel később értesült róla, hogy az őt kezelő orvos a CIA kísérleteinek vezetője volt. A nő feltehetően egy nyolcvan alanyos kísérlet egyik áldozata lehetett.

Nyilvánosságra került MKUltra-dokumentumok.
Nyilvánosságra került MKUltra-dokumentumok.
Fotó: Wikimedia Commons

A kísérleteket a CIA egyetemek, kórházak, orvosi kutatóintézetek és börtönök részvételével végezte, és a hálózat sajnos túl jól működött. Több mint húsz év telt el, mire valami kiszivárgott arról, mi folyik a zárt ajtók mögött. 1975-ben került nyilvánosságra minden. Ekkorra már 150 kísérleti program zajlott le, elképzelhetetlen mennyiségű ember életét, testi és szellemi egészségét téve tönkre, életét kioltva. A CIA utólag nyilvánosan bocsánatot kért mindazért, amit műveltek, de ez sajnos nem teszi meg nem történtté ezeket az embertelen kísérleteket.

Pszichokémiai kísérletek Magyarországon

Hazánkban is indultak hasonló kísérletek, ez az Állami Honvédelmi Bizottság 1962-78 közötti jegyzőkönyveiből derült ki. A Varsói Szerződés katonaorvosi munkaértekezleteinek beszámolói szerint Magyarországon 1962-63-ban egy pszichokémiai fegyver, a vallatószerként kifejlesztett metamfetamin ellenszereinek kutatása zajlott. A kutatás eredménytelennek bizonyult, és 1972-ben zárult le.

Belső cover kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük