A legtöbben túletetik a kutyát: mire kell figyelni, hogy ne árts neki?

Csökken a kutyák várható életkora Európában, egyre többen szenvednek civilizációs ártalmaktól, pont, mint az emberek. Az ok a nem megfelelő táplálás.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Attól, hogy a kutya felköltözött a kanapéra, az emésztőrendszere nem változott, maradt ragadozó - hangzott el Magyarország első kutyadietetikai rendezvényén, a Farkasfesten. Egyre több eb szenved civilizációs ártalmaktól, Európában minden negyedik elhízott. Csökken a várható életkor, nő az allergia, az ízületi problémák, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések gyakorisága.

- Az egyik fő ok a nem megfelelő táplálás. Ezért szerveztük a rendezvényt, melynek célja az egészséges kutyatáplálás népszerűsítése. Szemléletmódváltásra van szükség - mondta Böszörményi Andrea kisállat-dietetikus, a Farkasfest szervezője.

Túletetjük a kutyákat 

A legnagyobb probléma a túletetés és a nem megfelelő összetételű étrend. Egy friss amerikai tanulmány szerint a kutyák 56%-a kórosan elhízott az Egyesült Államokban. A kutya opportunista ragadozó: annyit eszik, amennyit adunk neki, és, ha ez nem lenne elég, ők a kunyerálás mesterei. Sokan követik el azt a hibát, hogy egész nap nasival, jutalomfalattal tömik kedvencüket, amit nem is számítanak bele a napi ételmennyiségbe.

Rengeteg baj forrása, ezért óriási problémát jelent a nem megfelelő étrend. Sokan nem tudják, hogy például a csoki egyenesen méreg. Böszörményi Andrea szerint, tudomásul kell venni, hogy attól, mert a kutya felköltözött a kanapéra, még nem változott meg az emésztőrendszere. Továbbra is egy ragadozó gyomrú, tarajos fogazatú állat, a kis csivava és a németjuhász egyaránt.

Ha szeretnénk, hogy kedvencünk egészséges és hosszú életet éljen, törekedni kell a változatos és természetes táplálásra. Hogy mi számít egészségesnek, arról több tudományos álláspont létezik, ám abban mindenki egyetért, hogy a kutya a jó minőségű állati eredetű fehérjét tudja a legjobban hasznosítani. Az egészséges étrendben minél nagyobb arányban legyen hús, ha lehet, kerüljük a mesterséges adalékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat és a túlzott szénhidrátbevitelt. Nézzük meg a megvásárolt élelmiszerek címkéit, összetevőinek listáját, és lehetőleg kerüljük az ízfokozót, cukrot, színezéket tartalmazó eledeleket és jutalomfalatokat.

Egyre több kutyát kínoz az allergia

Évről évre egyre több gazdi jelenik meg kutyájával az állatorvosi rendelőkben allergiás tünetekkel, mint például a lábrágás, a piros, gyulladt bőr vagy az emésztőrendszeri problémák. Az ételallergia és az ételintolerancia, sőt, a környezeti allergiák is mindennapos problémává váltak már kutyáink életében is. Aki allergiás tüneteket észlel a kutyáján, mielőbb forduljon állatorvosához!

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ha felütötte a fejét az allergia, a legfontosabb, hogy törekedjünk megtalálni a tünetek kiváltó okát. Ehhez a gazdi aktív közreműködése szükséges: a cél az, hogy találjuk meg és zárjuk ki az allergiás tüneteket okozó összetevőket az étrendből. Ez egy hosszú folyamat, amihez sok türelem kell - tanácsolja Böszörményi Andrea. Aki szeretné egészségesen táplálni a kutyáját, tájékozódjon, keressen kutyadietetikai témájú cikkeket az interneten.

Böszörményi Andrea szerint a tudatosság, az odafigyelés már fél siker. Figyeljünk rá, hogy kedvencünk ne legyen túlsúlyos, válasszunk számára minél egészségesebb étrendet. Végül tartsuk szem előtt, hogy a kutya mégiscsak egy ragadozó, ne adjunk neki olyat, ami egy ragadozó gyomor számára nem természetes.

Ezt is szeretjük