A 4 legfontosabb HR-es kérdés: így válaszolj jól rájuk!
Ha nem szeretnéd, hogy sarokba szorítsanak a kérdésekkel, érdemes jó előre felkészülni rájuk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó, ha az illemszabályok betartása mellett felkészülten érkezel az állásinterjúra, mert ezen áll vagy bukik, hogy megkapod-e az áhított munkát. Ha előre tájékozódsz, hogy nagyjából miket kérdezhetnek, és összerakod a fejedben a választ, nem kell majd izgulnod a váratlan szituációk miatt.

Összegyűjtöttük a négy legjellemzőbb kérdést, ami valószínűleg elhangzik majd az interjún a HR-es szájából, és elmondjuk, melyikre hogyan érdemes válaszolni.

Miért akarod megkapni az állást?

Erre a kérdésre akkor lehet a legjobban válaszolni, ha előtte alaposan tájékozódsz a cégről. Ha tisztában vagy a munkaadó tevékenységével, és a fejedben vannak az alapvető dolgok, ebbe a környezetbe már könnyebb beültetni a saját célkitűzéseidet.

Mondd el az elképzeléseidet, a céljaidat, tegyél említést arról, hogy mit szeretnél elérni a vállalatnál.

Fontos, hogy ne hozd fel a magas fizetést vagy a különböző anyagi előnyöket, melyeket a cég kínál, mert ezzel könnyen rossz fényben tüntetheted fel magad.

Miért jöttél el az előző munkahelyedről?

Akár csúnya volt az elválás, akár nem, őrizd meg a lojalitásodat az előző munkahelyed felé, és ne kezdd el pocskondiázni azt az állásinterjún. Légy őszinte, ugyanakkor óvatosan fogalmazz, és kerüld a negatív kritikát. Ha túlságosan rossz szájízzel beszélsz az előző helyedről, az felveti majd a kérdést a HR-esben, hogy vajon adott esetben az ő cégükről is így nyilatkoznál-e.

Melyek a rossz tulajdonságaid?

Ahogyan a jó tulajdonságaidról is érdeklődnek, ugyanúgy megkérhetnek arra is, hogy sorolj fel néhány negatívumot magadról. Nem feltétlenül jelent rosszat az állásinterjún, ha őszintén beszélsz ezekről a tulajdonságaidról, sőt, épp ellenkezőleg: látni fogják, hogy tisztában vagy a kevésbé előnyös jellemvonásaiddal is, és nem rejtegeted őket a leendő munkaadó elől sem.

Ha nem adnak meg konkrét számot arra vonatkozóan, hogy mennyi negatívumra és pozitívumra kíváncsiak, inkább a jó tulajdonságok legyenek túlsúlyban, de csak legfeljebb kettővel.

Mennyi a fizetési igényed?

Az anyagiakkal kapcsolatos kérdések sokszor kínosak tudnak lenni, de az állásinterjún valószínűleg érdeklődni fognak arról, mennyi fizetést képzelsz el magadnak. A legjobb, ha előtte tájékozódsz, hogy általában milyen bért szoktak fizetni az adott munkakörben dolgozóknak, és aszerint mondasz egy se nem túl magas, se nem túl alacsony összeget.

Ezt is szeretjük