Matolcsy kedvező hitele: mire lesz elég?

Ez várható

Hasznos lesz a növekedési program? Jót tesz a gazdaságnak? Eléri a célját? Vélemények.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jegybank csütörtökön bejelentett gazdaság- és hitelezésélénkítő programjától csak korlátozott pozitív hatást várnak az MTI által - még az MNB elemzői tájékoztatóját megelőzően - megkérdezett elemzők, akik hangsúlyozták, hogy nagyon sok fontos részlet még nem ismert.

Matolcsy György jegybankelnök a csütörtöki, eseti monetáris tanácsülés után jelentette be, hogy a növekedés támogatására és a hitelezés bővítésére három intézkedésből álló növekedési hitelprogram indításáról döntöttek.

Összesen 500 milliárd forint kedvezményes, 2%-os kamatozású forráshoz juthatnak a kkv-k, fejlesztésekhez és az uniós programok önrészéhez, valamint devizahitel-kiváltáshoz. A kéthetes jegybanki kötvény állományát pedig 1000 milliárd forinttal csökkentik devizacserével a devizatartalékból.

Nem jelentősek a kockázatok, de vannak kérdések

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője elmondta, hogy első ránézésre a bejelentés messze nem olyan drasztikus, mint amire korábban számítani lehetett, így a kockázatok sem annyira jelentősek.

A kkv-knak nyújtott kedvezményes hitelek 500 milliárd forintos korlátjával, valamint azzal, hogy a hitelt a bankok nyújtják és nem kötelező jelleggel, vélhetően a gazdasági növekedésre gyakorolt hatás is visszafogottabb lesz.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is úgy vélte: bár fontos részletek még nem ismertek, de az intézkedésektől jelentős növekedésösztönző hatás nem várható. Egyelőre nem ismert például, hogy az alacsony kamatozású hitelek felhasználhatóságát hogyan korlátozzák. Ha túlzottan, félő, hogy kevesen élnek vele, ha a korlátok lazák lesznek, akkor nagy számban használhatják a megnevezettektől eltérő célokra.

A kéthetes jegybanki kötvényállomány csökkentéséről pedig úgy vélte: első ránézésre az intézkedés nem járul hozzá a sérülékenység jelentős csökkentéséhez.

Az ellenzéknek tetszik is, meg nem is

Nemcsak az elemzők, az ellenzéki pártok is megszólaltak. Az MSZP közölte, Matolcsy György jegybankelnök korábbi, hároméves gazdasági miniszteri tevékenysége alatt kiszárította a magyar gazdaságot, csütörtöki bejelentése ezért olyan, mint három csepp víz a sivatagban. A párt úgy véli, jelentős érvágás lehet a devizatartaléknak, ha a jegybank 3 milliárd euróval csökkenti a kéthetes kötvények állományát, és bár a kis- és közepes vállalkozásoknak szükségük van forrásokra, a gazdasági környezetet is kiszámíthatóvá kellene tenni számunkra.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Jobbik egyetért a kkv-k segítésével, ám szerintük túl kevés a most bejelentett összeg. Az LMP szerint ígéretes és kockázatos elemek egyaránt találhatóak a növekedési hitelprogramban, fontos a hitelállomány bővítése, de ingyenhitellel nem lehet visszaszerezni a gazdaságpolitika hitelességét. A PM úgy vélte, kudarcra van ítélve a program, hiszen a folyamatosan csökkenő életszínvonal miatt az emberek nem költik el a pénzüket, a vállalkozások pedig nem vesznek fel hitelt, mert nem tudják eladni a termékeiket, ilyen körülmények között pedig nem a hitelezési, hanem a fogyasztási és keresleti oldal problémáit kellene kezelni

Ezt is szeretjük