Ilyen lesz az idei tél: már most megtudhatod, mire számíts
Érdemes megfigyelni bizonyos jeles napok időjárását, hogy következtethess a télre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár még az őszi időjárás sem teljesedett ki, a népi megfigyelésekre hagyatkozva már most tudhatod, mire figyelj, ha szeretnél előre tájékozódni a téli időjárásról.

Íme, a legismertebb jeles napok az őszi hónapok szerint csoportosítva.

Szeptember

Mivel a szeptember még sokkal közelebb van a nyárhoz, mint a télhez, és a meleg, napsütéses, nyárias napok száma is sok, kevés olyan nap van ebben a hónapban, amely már enged következtetni az eljövendő tél minőségére. Az első ilyen dátum mégis szeptember 1.: ha ezen a napon esik, enyhe télre számíthatsz.

Majdnem egy hónapot kell várni a következő megfigyelésre: szeptember 29-én, Mihály napján érdemes nyomon követni az időjárást. Úgy tartják ugyanis, hogy ha viharos az idő, amit villámok és égdörgés tarkítanak, akkor szép ősznek nézünk elébe, de a tél már nem lesz ilyen kellemes: hosszúnak és keménynek ígérkezik.

Ugyanezen a napon az sem jelent jót, ha keleti szél fúj, mert ez is arra utal, hogy a tél zord lesz, hideg és hosszú.

Október

Az ősz második hónapját teljes egészében is vizsgálhatod, hogy többet tudj meg a ránk váró télről. Ha az október esős, a tél valószínűleg szeles és hűvös lesz. A meleg október kemény és hideg februárt jelez, a szeles őszi hónap pedig enyhe januárra enged következtetni. Október 21-én és 26-án is érdemes a szelet figyelni, mert ha ezen a két napon hideg szél fúj, a tél is hideg lesz. Azonban ha 21-én még szép az idő, a hiedelmek szerint ilyen körülmények várhatók egészen karácsonyig.

November

Az ősz utolsó hónapjában már könnyen előfordulhatnak fagyok is. Ha Márton napján, 11-én jeges az idő, karácsonykor esős napok várhatók, ha azonban Márton napos idővel köszönt ránk, hideg és kemény tél elébe nézhetünk.

November 19. környékére tették az első havazás megérkezését, és ha ez be is teljesül ezen a napon, fehér karácsonyra számíthatunk. Ha azonban száraz az idő, valószínűleg egy hónap múlva is ilyen lesz.

Katalin napján, november 25-én pedig mindennek az ellentéte igazolódhat be: ha 25-én fagy, karácsonykor saras, enyhe idő várható, de ha Katalin esős és nem túl hideg, a decemberi ünnep fehér lehet.

Ezt is szeretjük