Hogyan jut el a Mikulás mindenkihez egyetlen éjszaka alatt?
Kiszámolták a tudósok
Íme, néhány tudományos magyarázat a Mikulás rejtélyeire.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért piros a rénszarvas orra, a hangsebesség hányszorosával halad a Télapó, és árt-e gyerekeknek a Mikulás meséje?

Íme, a legbizarrabb tudományos eredmények a Mikulásról.

Ezért piros Rudolf, a rénszarvas orra

A British Medical Journal weboldalán megjelent karácsonyi összeállítás szerint a Mikulás rénszarvasának azért vörös az orra, hogy meg tudjon birkózni a repüléssel. A piros színért a kutatók szerint a Rudolf orrában lévő vörösvérsejtek a felelősek.

A magas vörösvérsejtszám ugyanis elengedhetetlen a hatékony oxigénszállításhoz és a testhőmérséklet szabályozásához olyan extrém körülmények között, mint a repülés. Holland és norvég kutatók videomikroszkóppal vizsgálták meg emberek és rénszarvasok orrát, és azt találták, hogy a rénszarvasok orrában lényegesen több apró vérér található, amelyek vörösvérsejtekben különösen gazdagok.

- Mindez magyarázza, hogy miért vörös Rudolf, a Mikulás szolgálatában álló rénszarvas orra, és azt is jól mutatja, hogy Rudolf jól alkalmazkodott a rendkívüli megterheléssel járó munkavégzéshez - szögezik le a kutatók tanulmányukban.

Télapó a matematikus és a fizikus szemével

A Gothenburgi Egyetem matematika tanszékének vezetője a Télapó munkáját próbálta meg számszerűsíteni.

- Becslések szerint a világon nagyjából kétmilliárd gyermek él, de a Télapó nem látogatja meg a muszlimokat, a hébereket, a buddhistákat, így összességében csak 380 millió gyereket kell meglátogatnia - számolta ki Stefan Lemurell, a numerikus analízis ismert szaktekintélye.

Ha feltételezzük, hogy egy családban átlagosan 2,5 gyermek található, akkor 152 millió otthont kell a Télapónak meglátogatnia, azaz kilencszázat másodpercenként. A számításba a fizikusok is beszálltak: ha feltételezzük, hogy a házak száz méterre vannak egymástól, és a Télapónak időbe telik, míg megfelelően leparkol a szánnal, bemászik a kéményen és kiosztja az ajándékokat, akkor a Télapó átlagos sebessége 90 ezer kilométer/órásra becsülhető. Ez a hangsebesség több mint 250-szerese.

- Hasznos lenne megtudni, hogy ezt hogyan oldja meg a Télapó, mert ez áttörést hozhatna az űrkutatásban is - nyilatkozta Maria Sundin, az egyetem fizika tanszékének docense.

Nem káros a mítosz

Sok szülő érzi úgy, hogy hazudik a gyermekének a Télapóról, és ez megingathatja a bizalmat közte és gyermeke között. A Montreali Egyetem kutatói szerint azonban erről nincs szó, a gyerekek egyfajta beavatásként élik meg a Télapó történetét.

Serge Larivée pszichológus szerint a gyermekek jelentős része magától kitalálja, hogy a Télapó nem létezik, amint logikai képességeik eléggé kifejlődnek. Amikor rájönnek az igazságra,elfogadják a játékszabályokat, és továbbra is úgy tesznek, mintha hinnének a Télapóban.

- Ez egyfajta rituális beavatás, amelyben a gyermekek elfogadják, hogy többé már nem kisbabák.

A kérdést egyébként már 1896-ban is vizsgálták a kutatók, és arra jutottak, hogy a gyermekeknek csak 2%-a érzi magát elárulva, amikor kiderül, hogy a Télapó nem létezik, és ez az arány napjainkra sem változott.

A ma ismert piros kabátos Mikulás

A Mikulás eredete tisztázott kérdés, ám a ma ismert piros kabátos, szőrmegalléros Mikulás egyelőre komoly viták tárgya. A legtöbben úgy vélik, hogy a vidám külsejű Mikulás az eredeti legenda része, ám ez csak részben igaz - írja a borkabatbolt.hu.

A ma élő Mikulás-kép elterjedése nagyban a Coca-Colának köszönhető, amely ezzel a figurával népszerűsítette üdítőitalát 1931-től. Egy kutató azonban rábukkant a New York Times 1927-es számában egy cikkre, amely azt ecsetelte, hogy a gyerekek a Mikulást a piros kabátjával kötik össze, így ez az elmélet megdőlt.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a mai piros ruhás Mikulás egy archaikus Mikulás-képet őrzött meg. A korai kereszténység idején ugyanis a püspökök hagyományos viselete fehér-vörös volt, és csak később vált a lila szín meghatározóvá. Miklós püspök, a mai Mikulás őse pedig ebben a korban élt, és hajtotta végre jócselekedeteit.

Aki ennél is több részletet szeretne megtudni a Mikulást övező tudományos kérdésekről, az iratkozzon be a Wisconsini Egyetem Santa Claus kurzusára.

Ezt is szeretjük