Rákot és hormonális zavart okozhat, mégis napi szinten iszod: ennyi mikroműanyag van egy liter ásványvízben

A mikroműanyagok mára mindenhol ott vannak, az ivóvízben és az ásványvízben is.

Mikroműanyagok a vízben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Április 22. a Föld napja. Persze, jó lenne, ha nem csupán ezen az egyetlenegy napon figyelne oda az ember környezeti problémákra, hiszen a légszennyezés, az erdőirtás és a vizeinkkel való bánásmód egyaránt komoly fenyegetést jelentenek a Föld ökoszisztémájára és az egészségre.

Az 54 évvel ezelőtt az Egyesült Államokból indul mozgalom eredeti célja, hogy az embereket környezettudatos viselkedésre, a nemzetek kormányait pedig tudatos intézkedésre ösztönözzék.

Mikroműanyagok a vízben

A fenntarthatóság és a környezetvédelem területén az egyik kiemelt téma napjainkban a mikroműanyagok kérdése. Évente több millió tonna mikroműanyag kerül ki a környezetbe, amelyek több forrásból származnak, beleértve a műanyag palackokat, szatyrokat, ruházatot és sok egyéb mást is. Az eldobható műanyag tárgyak és a bolygónkon évente közel 500 milliárd PET-palack lebomlásából származó mikroszkopikus műanyag részecskék nagyon sok környezeti és egészségügyi problémát okozhatnak, amelyről nem lehet eleget és elég gyakran beszélni.

Bár a műanyag hulladékok teljes lebomlása, megsemmisülése sokáig, akár több száz évig is tart, a káros hatás hamarabb bekövetkezik. A PET-palackok és más műanyag tárgyak napfény, hő és mechanikai hatások hatására apró darabkákra esnek szét, amelyek mérete 5 milliméter alatt van, ezek a mikroműanyag részecskék pedig könnyen bejuthatnak a környezetbe és az élőlényekbe. Becslések szerint az óceánokban jelenleg több mint 5 trillió darab műanyag részecske található, és ez a mennyiség folyamatosan növekszik.

Vízi élőlények, halak, rákok gyakran tévesen táplálkoznak planktonok helyett ezekkel a tengerekbe, óceánokba kerülő lebomlott részecskékkel. Az élelemláncban pedig egyszerűen továbbterjedhet ez a káros összetevő, hiszen tengeri alapanyagokat, ételeket fogyasztva az emberi táplálékba is tovább kerülhetnek a mikroműanyagok.

A mikroműanyagok képesek elnyelni és hordozni olyan káros anyagokat, mint például a nehézfémek és a mérgező vegyületek. Ezek a káros anyagok felszívódhatnak a szervezetbe, ezáltal különféle egészségügyi problémákat okozhatnak, például hormonális zavarokat, rákkeltő hatásokat, vagy akár fejlődési rendellenességeket. Kutatások kimutatták, hogy a természet és a víz körforgása okán a mikroműanyagok jelen vannak az ivóvízben is. Ez azt jelenti, hogy még az ivóvíz fogyasztása során is bekerülhetnek a szervezetünkbe.

Az ásványvíz sem megoldás

Ha most azt gondolnánk, hogy nem baj, majd iszunk palackos ásványvizet, akkor sem vagyunk jobb helyzetben. Európa piacvezető vízkezelési technológiával foglalkozó cége, a BWT Hungária értesülései szerint egy New York-i egyetemi kutatás 259-féle ásványvizes palackot vizsgált meg, a legkülönbözőbb gyártóktól és régiókból. Megdöbbentő eredmény született: átlagosan 325 műanyag részecskét találtak literenként. Tehát már a palack belsejében elindul az a lebomlás, amely az ökociklusban később is károkat okoz. Így viszont olyan vizet szennyez, amely műanyag csomagolás nélkül is eljuthatna a fogyasztóhoz. Erre viszont van elérhető megoldás, az ember otthonában egy egyszerű víztisztító berendezéssel szabadulhat meg annak kockázatától, hogy káros anyagokat visz be az ivóvízzel a szervezetébe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Az innovatív, szabadalmaztatott vízkezelési technológiák segítségével közvetlenül, egyszerűen a konyhai csapból nyerhető a friss, jóízű, ásványi anyagokban (pl. magnézium, cink) gazdag ivóvíz. Így egyszer s mindenkorra megszabadulnak a használók a PET-palackoktól is, és egyszerre két fronton is harcolhatnak azért, hogy a poharukba kerülő mikroműanyagok mennyiségét rövid és hosszú távon is jelentősen csökkentsék.

A Föld napja egy remek alkalom arra, hogy átgondolja az ember, ő maga tud-e lépéseket tenni a fenntartható, műanyagmentes, sőt mikroműanyag-mentes élet felé.

Szívszorító dolog derült ki a kék bálnákról: vészjósló az új kutatás eredménye

A kék bálnák a legnagyobb mikroműanyag-fogyasztók a világon.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük