Rizsszemnyi eszköz személyi igazolvány helyett: veszélyes, vagy ez a jövő?
A svédek kitörő lelkesedéssel fogadták a mikrochip beültetését, mert szerintük hatalmas terhet vesz le a vállukról.

mikrochip
beauty and style
Top olvasott cikkek

Személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél: csupa létfontosságú irat, ami a svédeknél már egy helyen is elfér: a bőrük alatt. Több ezer lakosnak ugyanis mikrochipet ültettek a bőre alá.

Az elmúlt három év során háromezren éltek a lehetőséggel, melynek során a parányi eszközt a testükbe ültették, hogy ezentúl semmilyen hivatalos okmányt - beleértve a munkahelyi belépőkártyát vagy a fitneszbérletet - ne kelljen maguknál tartaniuk.

Rizsszemnyi eszköz, rengeteg adattal

Az apró chipet injekciós tűvel juttatják a kézfejbe, amivel aztán gond nélkül bejuthatnak a munkahelyükre, ételt szerezhetnek egy automatából, vagy éppenséggel kikérhetik rá a vonatjegyüket. Mindössze egy év alatt 130-an igényelték ez utóbbi szolgáltatást a svéd vasúttársaságoknál.

"A technológia rendkívül kényelmes, mindazonáltal azért lehet ennyire népszerű, mert a svédek bizalma úgy egymás, mint a hatóságok felé a legtöbb esetben feltétel nélküli" - prezentálta a forradalmi újítást Benn Liberton, a MAX IV laboratórium mikrobiológusa az Euronews-nak.

chip-kezben

Csalókra figyelmeztetnek

Kényelem ide vagy oda, Liberton kiemelte, hogy a dolognak hátránya is van, hiszen a személyes információk így még védtelenebbé válnak. "Sokan úgy adják ki az adataikat, hogy nem is tudnak róla, pedig beleegyeztek, mikor aláírták a beültetési szerződést."

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindennek dacára egyre többen kérik a mikrochip beültetését Svédországban, ezért bizonyos cégeknél az alkalmazottaknak állják a beültetés költségét. A háromszáz start-up céget működtető stockholmi Epicenter példának okáért az elmúlt években alkalmazottainak és partnereinek egyaránt lehetővé tette a technológia alkalmazását.

Különös dogot szúrtak ki a netezők Mark Zuckerberg meghallgatási fotóin

A Facebook alapítóját és elnök-vezérigazgatóját azért idézték a szenátus elé, mert nemrégiben kiderült, hogy a közösségi oldal felhasználóinak adataival harmadik személy visszaélt: egy brit-amerikai cég, a Cambridge Analytica illetéktelenül feldolgozhatta azokat, és segítségükkel beavatkozhatott az amerikai elnökválasztási folyamatba.

Ezt is szeretjük