3 helyzet, amikor nem baj, ha nem vagy teljesen őszinte
Van mentség a füllentésre?
Előfordul, hogy az őszinteség nem a legjobb választás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszinteség nagyon fontos, de álszentség lenne azt állítani, hogy sosem csúszik ki az ember száján egy apró füllentés.

Hazudni rossz dolog, de vannak olyan helyzetek, amikor megbocsátható, ha nem mondod meg az igazat. Íme, három ilyen szituáció.

Kegyes hazugságok

Az úgynevezett kegyes hazugságok még a megbocsátható kategóriába tartoznak. Ezek azok a füllentések, amit azért mondasz a másiknak, hogy ne bántsd meg az igazsággal, vagy hogy ne okozz neki kellemetlenséget az őszinteségeddel.

Ilyen helyzet lehet például, ha a legjobb barátnőd a külsejéről kérdez téged. Lehet, hogy nem őt látod a világ legszebb lányának, de ezt nem illik a szemébe mondani. Persze ha arról kérdez, hogy jól áll-e neki egy ruha, ami valójában előnytelen számára, azt közöld vele, de ha a megváltoztathatatlan adottságai kerülnek szóba, ne mondd meg, hogy szerinted csúnya az eredeti hajszíne, vagy nem szép az arca.

A másik tipikus példa erre a helyzetre az ajándékozás. Ha olyan személytől kapsz ajándékot, aki kedves neked, de egyáltalán nem tetszik a meglepetés, amit neked szánt, ne adj neki hangot, mert megsértheted vele. Ilyenkor sem baj, ha azt mondod, tetszik az ajándék, mikor igazából utálod.

Ha később bevallod

Az ideiglenes hazugságok kategóriája már egy fokkal kényesebb, de ezekre is van olyan példa, amikor elnézhető a füllentés. Ha például meglepetésbulit szerveztek az egyik barátnődnek, és keresztkérdéseket tesz fel, az ügy érdekében kitalálhatsz valamilyen fedősztorit, mert később úgyis elmondod neki, hogy az egész az ő öröméért volt.

Nehéz napok tinikorban

Tinédzserkorban az ember hajlamos mindennek a legsötétebb oldalát nézni. Szakértőnk elmondja, hogyan legyél túl a nehéz napokon.

Ezek az esetek leginkább akkor megbocsáthatóak, ha egy meglepetés érdekében hallgatod el az igazságot, amit aztán később bevallasz a megtévesztett személynek. Nagyobb hazugságokat kitalálni akkor sem szép dolog, ha idővel elárulod az igazat.

Tarts titkot!

Ha valaki megkér rá, hogy tartsd meg a titkát, akkor illik ennek a kérésnek eleget tenni. Persze ez attól is függ, hogy ki kér meg rá, és milyen természetű titokról van szó, de ha például a legjobb barátnőd szerelmi életéről, akkor nem szép dolog kiadni a magánéletét másoknak. Ilyenkor, ha valaki arról kérdez, hogy tényleg az a srác-e a barátnőd kiszemeltje, nyugodtan letagadhatod, ha megkértek rá.

A családi titkokat sem illik kifecsegni, és adódhat olyan helyzet, hogy valaki konkrétan belekérdez egy olyan dologba, amit nem szeretnétek nagydobra verni. Ha az illetőnek semmi köze hozzá, leszerelheted őt egy apró elterelő füllentéssel.

Ezt is szeretjük