Mikor lesz a világvége?

3 jóslat az apokalipszisről

2012-ben vagy csak 2040-ben? De lehet, hogy még bőven van idő? Pontosan mikorra is várható a nagy kataklizma?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bolygónk számos pontján már vártak világvégét többször is az elmúlt években. Legutoljára sok helyen 1999-re jósolták, amikor is beléptünk a 21. századba. Időszámításunk kezdete óta 49 világvége-dátumot tartanak nyilván a statisztikusok.

Többségükön már túlhaladtunk, és még mindig élünk, ám, ha érdekelnek a következő dátumok, olvasd el, mit jósolnak a csillagászok, a klímakutatók és a maják.

A csillagászok szerint: néhány milliárd év

Egyesek szerint a Föld is éppen olyan élő szervezet, mint amilyen minden élőlény bolygónk felszínén. Miután megszületett néhány milliárd évvel ezelőtt, úgy a végnek is be kell következnie.

Mert, aki megszületett, annak meg is kell halnia. Még nem lehet tudni, hogy milyen módon fog véget érni nem csupán a mi bolygónk, hanem az egész világegyetem. Mert a világegyetem is, akárcsak a Föld, egykor megszületett.

A csillagászok álláspontja szerint az univerzummal a hőhalál fog végezni. A termodinamika második fő tétele szerint a zárt rendszerek az energiaminimumra, a teljes rendezetlenségre törekednek, és, ha a világegyetemet is ilyen zárt rendszernek képzeljük el, előbb-utóbb eléri a teljes rendezetlenséget, az energiaminimumot.

Ekkorra teljesen kitágul, a részecskéi fényévekre eltávolodnak egymástól, és az univerzumon belül megszűnnek a hőmérsékleti különbségek, ezáltal az energiaminimum is megvalósul, ami pedig már összeegyeztethetetlen az élettel.

A hőhalál-elmélet szerint a világra is ez a vég vár. Persze még nem most, hanem néhány milliárd év múlva.

A klímakutatók szerint: 2040. szeptember 8.

Mások a földi élet végének bekövetkezését a már tapasztalható klímaváltozás kapcsán sejtik. Ha ez a pusztulás nem is érint mindenkit, sok apró szigetország léte minden bizonnyal megszűnik. Az általános felmelegedés következtében már olvad a sarkokon felgyülemlett jég, ez megemeli a tengerek szintjét, és az óceánokból alig kiemelkedő apró szigetországok hamarosan víz alá kerülnek.

De nemcsak emiatt szűnik majd meg az élet egyes szigeteken, hanem sós lesz rajtuk az ivóvíz a talaj mélyebb rétegeiben, ennek következtében hanyatlik az élelemtermesztés, és egyre többfajta, eddig ismeretlen betegség üti fel a fejét.
A geológusok rámutatnak arra, hogy sok csendes- és indiai-óceáni sziget, mint például a Maldív-szigetek, Kiribati vagy Tuvalu - melyek most átlagosan alig két méterrel emelkednek ki az óceánból -, megszűnik létezni.
A klímakutatók szerint a világnak 2040. szeptember 8-án lesz vége, ekkorra a sarkköri óceán jégpáncélja teljesen felolvad, és ez okozza majd az emberiség vesztét.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A maják szerint: 2012. december 23.

A legközelebbi világvége dátuma már a nyakunkon van. Egy nemrégen kialakult hiedelem szerint a világvége 2012. december 23-án következik be. Ezt a korunk legpontosabbjának számító maja naptár alapján számolták ki. A naptár szerint ugyanis ekkor érkezik a naprendszerbe a Nibiru bolygó, mely olyan közel fog elhaladni a Föld mellett, hogy megállítja annak forgását, felcseréli majd az északi és a déli pólusokat, viharokat, szökőárakat, földrengéseket, földkéregcsuszamlásokat és vulkánkitöréseket okozva.

OLVASD EL EZT IS!

  • történelem
  • tudomány

Ijesztő jóslatok a múltból

Ezt is szeretjük