Mikor van pünkösd 2020-ban? Ezekre a napokra esik idén az ünnep

Ha még nem tudod, mikor van pünkösd 2020-ban, most megkaphatod a választ.

naptart-nez

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mozgó ünnepeink egyike a pünkösd, melynek dátuma minden évben más napokra esik. Attól függ, hogy mikor van pünkösd vasárnap és pünkösd hétfő, hogy mikor volt a húsvét: a tavasz végi, nyári eleji ünnep ugyanis mindig a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn esedékes.

2020-ban május 31-én lesz pünkösd vasárnap, június 1-én pedig pünkösd hétfő. Emiatt május utolsó hétvégéje hosszú, háromnapos hétvége lesz, hiszen a pünkösd hétfő munkaszüneti nap.

Mit ünneplünk pünkösdkor?

A pünkösd keresztény ünnep: úgy tartják, hogy húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek betöltötte az apostolokat. Vallási megnyilvánulásban ezt kiáradásnak nevezik, alatta pedig Isten jelenlétét és kegyelmének megnyilvánulását értik. Pünkösddel lezárul a húsvéti ünnepkör.

Több szokás is kötődik az ünnephez a magyar kultúrában, melyek közül sok a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza, és azelőtt tavaszköszöntésként tartották. Számos helyen pünkösdkor bontották le a május elsején állított májusfákat, vagy a lányos házak kerítésére zöld ágakat tűztek. Ilyenkor választottak ügyességi játékok alapján pünkösdi királyt is, ami aztán számos előjoggal járt - például az illető minden mulatságra hivatalos volt, és ingyen fogyaszthatott.

Fotók: Getty Images

5 pünkösdi fotó a régi időkből

Elevenítsük fel, hogyan is zajlott a pünkösd Magyarországon a múlt században! A képek között vannak olyanok, melyek az 1940-es évekből valók, de olyan is, amely már az 1980-as években készült: nézd meg, mik voltak a hagyományok!

Ezt is szeretjük