Szorongás, depresszió, kényszerbetegség: a Micimackó karakterei valóban egy-egy mentális betegség megtestesítői?

Egyesek szerint csak egy kitalált teória, de mások úgy vélik, hogy a kedvelt gyerekmese szereplői tényleg rá szeretnének világítani a különböző mentális problémákra.

Micimackó teória
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte nincs olyan ember a világon, aki ne futott volna bele legalább életében egyszer A. A. Milne kedves karakterébe, Micimackóba, aki, bár könyvszereplőként is nagy sikereket aratott, a Disney által animált mesefilmek még tovább növelték a népszerűségét.

Mivel sokan szeretnek elméleteket szövögetni, így nem csoda, hogy a mézimádó medve kapcsán is felröppent egy különös gondolat, miszerint a szereplők egy-egy mentális problémát képviselnek. Ez a felvetés még a kutatók figyelmét is felkeltette.

Micimackó kényszerbeteg lenne?

Az nem titok, hogy a gyerekeknek szánt mesék nem csupán szórakoztató, hanem tanító jellegűek is, hiszen a készítők ilyen formában is próbálják ösztönözni a kicsik agyát a fejlődésre, új ismeretek elsajátítására.

micimacko2
Fotó: Peter Macdiarmid / Getty Images Hungary

A Micimackó eredeti és fő üzenete a gyerekek felé a közösség, a barátság ereje, amit kedves kis történetek és kalandok során próbált meg bemutatni az író. Azonban ahogy a karakterekkel készült animációs filmek egyre népszerűbbek lettek, úgy a különböző elméletek is megszülettek, miszerint minden szereplő valamilyen pszichológiai problémát hivatott képviselni. Ezt olyannyira komolyan gondolták, hogy 2000-ben még egy neves kanadai orvosi szaklapban is megjelent a hipotézis.

Az elmélet szerint

  • Micimackó figyelemzavarral, hiperaktivitással, étkezési zavarokkal és kényszerbetegséggel küzd,
  • Malacka szorongásos zavaroktól szenved, és képtelen a fejlődésre,
  • Nyuszi nárcisztikus személyiségzavarral diagnosztizálható,
  • Szamár depresszióval küzd,
  • Kanga szociális szorongásban és túlféltésben szenved,
  • Zsebibaba az autizmus tüneteit mutatja,
  • Bagoly diszlexiás,
  • Tigris figyelemzavaros és hiperaktív,
  • Róbert Gida nemi identitászavarban szenved.

Nem tudni, mi az igazság

Akkor a BBC megkérdezte a cikk elsődleges szerzőjét és vezető kutatóját, Sarah Shea-t, hogy ennek van-e alapja, a tudós elmondta, hogy A. A. Milne munkásságában semmilyen utalás nem tér ki arra, hogy szándékosan építette volna fel így a karaktereket. A kutató szerint mégis jól észrevehető, hogy a szereplők emlékeztetni szeretnék az embereket, hogy bárkinek lehetnek rendellenességei.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

A publikáció nagy port kavart, hiszen sokak szerint felesleges egy kedves mesébe beleképzelni olyan dolgokat, amik feltehetően nincsenek jelen, mások azzal támadták a csoportot, hogy csak a kutatási pénzt pazarolják. Ám voltak olyanok is, akik szerint lehet valóságalapja a felvetésnek, és ez akár segíthet is a gyerekeknek megérteni a mentális betegségeket, és hogy mindenki másmilyen.

A karakterek megalkotója, A.A. Milne
A karakterek megalkotója, A.A. Milne
Fotó: Historical / Getty Images Hungary

Bármi is legyen az igazság, nem lehet elmenni amellett, hogy nemrég felfedezték, hogy Milne annak idején poszttraumás stressz szindrómával küszködött, így nem lenne meglepő, ha lenne némi valóságalapja az elméletnek - ám amíg ezt csak felvetésként tudják bizonyítani, addig csak egy érdekes teória marad.

Így nézne ki Micimackó emberként: zseniális képeken a kedvenc mesefiguráid

Egészen elképesztő, amit a művészek műveltek: úgy mutatták meg emberként a mesefigurákat, hogy azok nem veszítettek a karakterükből.

Így nézne ki Micimackó emberként: zseniális képeken a kedvenc mesefiguráid

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük