Mi a jelszavad? Számold ki most, mennyi idő alatt törik fel!
Az biztos, hogy a születésnapod nem jó jelszó, de a profikkal szemben a kreativitás sem nyújt védelmet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az e-mail fiókodhoz, a közösségi adatlapodhoz, a webáruházhoz, ahol vásárolni szoktál, és persze az internetes bankszámládhoz is külön jelszó tartozik. A jó jelszó fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, de milyen is egy erős azonosító?

Nem is gondolnád, milyen sokan használják ugyanazokat az adatokat jelszóként, szabad támadási felületet hagyva ezzel az internetes bűnözőknek - de akkor sem vagy feltétlenül biztonságban, ha egyedi kódot találsz ki magadnak.

Amit semmiképpen ne használj

Bármennyire egyszerű is megjegyezni, rossz ötlet a születési dátumodat vagy a keresztnevedet használni jelszóként, ahogy az 1234 és az abcd is rossz választás - a csalók ezzel próbálkoznak majd először.

A párod neve, a telefonszámod vagy az ő telefonszáma sem nehezen kitalálható jelszó, ezeket akár egy rosszindulatú kolléga is kinyomozhatja, és percek alatt a személyes dokumentumaid között turkálhat.

Hasonlóan kerülendő a kedvenc együttesed, sportcsapatod vagy, mondjuk, a gyereked neve - ha biztonságban szeretnéd tudni az adataidat, ennél nagyobb kreativitásra lesz szükséged, ám egy agyafúrt jelszó, ami megóvhatja a számítógépedet a pletykás családtagoktól vagy áskálódó munkatársaktól, még mindig nem jelent feltétlenül védelmet a profi csalókkal szemben.

Pillanatok alatt feltörhetik

Azt, hogy mennyire biztonságos egy jelszó, két adatból állapíthatod meg: a hosszából - tehát, hogy hány karakterből áll -, illetve a karakterek kombinációjából, vagyis, hogy az azonosítóban számok, betűk, speciális karakterek is szereplenek-e.

A profi adattolvajok speciális programokat használnak, amelyek a karakterek összes kombinációját kipróbálják: ha a jelszavad csak számokból áll, és mindössze négykarakteres, az tízezer kombinációt jelent, amit egy kódfeltörő program azonnal képes megfejteni. Ha a jelszavad kilenc számból áll, a lehetőségek száma egymilliárdra nő, amit egy nagyon erős számítógép még mindig azonnal képes feltörni, és egy gyengébb teljesítményű esetében is csak 28 órát vesz igénybe ugyanez.

Nem sokkal jobb a helyzet akkor sem, ha csak az angol ábécé kis- és nagybetűit használod: egy ilyen, öt karakterből álló jelszót legfeljebb 20 perc alatt fel lehet törni - ha számokat is használsz, akkor is csak másfél órára növelheted a csaló munkaidejét.

Ha biztonságban szeretnéd tudni az adataidat, válassz olyan jelszót, ami vegyesen tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat, valamint gyakran használt szimbólumokat, és legalább nyolc karakterből áll. Ekkor a lehetséges kombinációk számát 7,2 quadrillióra növeled, ennek a feltörése pedig még egy nagyon erős számítógépnek is 83 napjába telik - ehelyett a legtöbb csaló valószínűleg könnyebb préda után néz.

Ha szeretnéd pontosan kikalkulálni, hogy a te jelszavadat mennyi idő alatt törik fel, használd a weblap.ro oldalán található táblázatot.

Milyen jelszót használj?

Nem sokra mész a bombaerős jelszóval, ha mindig elfelejted: jó módszer, ha kitalálsz egy mondatot, és az abban szereplő szavak kezdőbetűiből alkotod meg a jelszavadat, például: A középiskolában a kémia volt a kedvenc tantárgyam. Ebben az esetben a jelszavad alapja lehet az akakvakt, amit aztán számokkal és speciális karakterekkel tovább bonyolíthatsz.

Ha szeretnél biztosra menni, írd be a kitalált karaktersort egy jelszóerősség-mérőbe, például a passwordmeter.com-ra, ahol azonnal láthatod, mennyire felel meg a kitalált kód a biztonsági elvárásoknak.

Ezt is szeretjük