Ha 30 évig tárolod a kamrában, akkor sem romlik meg ez az élelmiszer - Évezredekig fogyasztható marad

Tudtad, hogy a méz nem romlik meg?

A méz nem romlik meg
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A méz fogyasztása rengeteg pozitív élettani hatással bír. Bár fogyókúrásnak azért nem mondható, de természetes és igazán finom édesítőszer az egészségesebbek közül. Amellett, hogy magas az ásványianyag- és vitamintartalma, van még egy remek tulajdonsága: soha nem romlik meg.

Ennek oka a méz különleges összetételében keresendő. Bár néhány feltételnek teljesülnie kell a tárolás során ahhoz, hogy az édes anyag minősége változatlan maradjon, de ha ezek megvannak, a méz valóban örök életű lesz.

A méz nem romlik meg

A méz rendkívül alacsony nedvességtartalommal bír, mindössze nagyjából 18%-a víz. 80%-át teszik ki a különféle cukrok, a fennmaradó rész pedig vitaminokból, ásványi anyagokból, flavonoidokból és fehérjékből áll. Higroszkópos anyag, vagyis kevés folyadéktartalma miatt a környezetéből is képes megkötni a vizet, elvonva azt a baktériumoktól, melyek így elpusztulnak. A gombák sem telepszenek meg benne, hiszen azoknak jelentős nedvességre van szükségük a túléléshez.

Ahhoz, hogy a méz valóban soha ne romoljon meg, hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni. Ezek a feltételek teljesültek a valaha fellelt legidősebb méz esetében is, amelyet 5500 évesre becsültek a kutatók, és a vizsgálatok alapján még mindig emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélték.

Ám ha a megfelelő tárolás nem érvényesül, és a mézet nedvesség éri, akkor vizet köt meg, ami már táptalajt ad a baktériumok és gombák elszaporodásának. Bár ez a folyamat rendkívül lassú lehet, akár évtizedekig is eltarthat, de végül a méz erjedését eredményezheti.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Nem egyenlő azonban a minőségromlással a kristályosodás, ami egy természetes jelenség, és nem von le a méz értékéből. Ez mindössze attól függ, hogy milyen arányban találhatók meg benne a különböző cukofajták - a magas glükóztartalmú méz kristályosodik legkönnyebben. Melegítéssel visszanyerhető az eredeti formája, de nem szabad 40 fok felett hevíteni, különben beltartalmi értéke is megváltozik.

A világ legrégebbi ételei, amelyek érintetlenül megmaradtak: 3000 éves vaj, 2400 éves leves

Hihetetlen, hogy több ezer év után fennmaradtak ezek a régi ételek.

Elolvasom

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük