BKV-val utazol? Akkor mától erre kell figyelned
Aki metrózni szokott, annak szombattól új időszámítás kezdődik. Oda kell figyelni, hogy ne maradj fenn a szerelvényen.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az M2-es és az M4-es metró vonalán, a sikeres próbaüzemet követően 2015. október 17-étől, szombattól megváltozik az ajtók működtetése - közölte a napokban a BKK. Ezentúl nem nyílik csak úgy ki az ajtó.

Gombot kell nyomni a leszálláshoz

Az állomásra érkező szerelvények ajtói ezentúl nem nyílnak automatikusan, tehát a ki- és beszálláskor az utasoknak kell megnyomniuk az ajtónyitó gombot, amikor az zölden világít. Ezt az újítást vezeti be szombattól a BKK.

A változás természetesen csak az új Alstom szerelvényeket érinti, így csak a 2-e és a 4-es metróvonalon kell résen lenni, ha valaki le szeretne szállni. Az ajtók záródását jelző hang- és fényjelzés kezdetén az ajtónyitó gombok inaktívvá válnak, a gombokon látható zöld fény kialszik. Fontos, hogy a jelzés után 5 másodperccel az ajtók automatikusan becsukódnak, tehát ekkor a járművekre már nem szabad sem be-, sem róluk leszállni.

Az Alstom ajtaja már nem csuk oda senkit

Az új szerelvények ajtói egyébként odazárás elleni védelemmel vannak felszerelve, tehát érzékelik azt, ha valami vagy valaki az ajtóba szorul. Ezzel elkerülhetőek a 3-as metrón tapasztalható kellemetlenségek, amikor valakinek odacsukja az ajtó a táskáját, és az illető vagy egy erős rántással oldja meg a problémát, vagy az ajtónál várja meg a következő megállót.

A vonalon eddig - csakúgy, mint a 3-as metró szovjet szerelvényeinél - minden ajtó kinyílt megállás után. Ez azonban csökkenti az ajtók élettartamát, és a hűtés-fűtés miatt sem túl jó, ha ok nélkül nyílnak ki az ajtók.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán; mobilon megjelenő kép - MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ezt is szeretjük