Torzítja a Földet a legtöbb világtérkép: a Mercator-vetület áll a háttérben
A legtöbb világtérkép hibás: egy 40 másodperces videóból megérted, miért.

vilagterkep-mercator
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerika, Ázsia, Afrika, Európa, Ausztrália és persze az Antarktisz - a földrészek neveit általános iskolás kora óta mindenki kívülről fújja, álmából felkeltve is.

Ha behunyjuk a szemünket, gond nélkül magunk elé tudjuk képzelni a világtérképet is. Arra azonban kevesen gondolunk, hogy ez a földrajzórákon bevésődött kép hibás.

A legtöbb világtérkép hibás

Képzelj el egy üveggömböt, melyre a kontinenseket festették. Ha ezt a földgömböt becsomagolod egy selyempapírba, és a gömb belsejéből fényt sugárzol, a szárazföldek árnyékként jelennek meg a papíron. Ez a Mercator-vetület.

Gerardus Mercator flamand térképész a XVI. században élt, az általa kifejlesztett világtérképet használjuk a legtöbb helyen napjainkban is. Tesszük ezt annak ellenére, hogy a sarkok felé nagyon torzít, hiszen a gömbfelületből készült hengerfelület. Az észak-déli távolságok az egyenlítőtől távolodva egyre nagyobbak, melynek következtében Alaszka olyan nagynak tűnik, mint Brazília - pedig valójában alig egyötöde -, Grönland pedig a valós méretének tizennégyszerese. Az alábbi videó remekül szemlélteti, hogy mi is a probléma valójában a Mercator-vetülettel.

A Mercator-vetület torzítására valójában már évtizedekkel korábban felhívták a figyelmet: James Gall térképész már 1855-ben ismertette a problémát egy tudományos kongresszuson. A szélesebb közönséghez pedig Arno Peters történész juttatta el az 1970-es években. Ennek ellenére még mindig nagyon sok helyen a Mercator-féle térképet ismerik és használják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Földrajz-kvíz

Az alábbi játékban a 2021-es középszintű földrajzérettségiből válogatott, kvíz formájában átdolgozott, könnyített kérdések szerepelnek. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük