Mennyi pénzt ígért Orbán, és mennyit kaptak a gyerekesek?

Íme, a számok!

Hangsúlyos választási ígéret volt a támogatások visszaállítása. Mi vált be?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gazdasági válság kellős közepén hatalomra kerülő kormánynak óhatatlanul szembe kellett néznie azzal, hogy hogyan tudja az ország helyzetét stabilizálni. Erre kézenfekvő megoldás lehet a szociális támogatások csökkentése, azonban minden vezetés nagy árat fizethet azért, ha juttatásokat vesz el a rászorulóktól, és különösen igaz ez az anyákra.

Hiszen rajtuk múlik, hogy vajon tovább fogy-e a népesség, a pozitív változásokhoz azonban szükség van az állami támogatásra, hiszen egy kisbaba felnevelése mellett a megélhetési tevékenység érthető módon háttérbe szorul. Éppen ezért hatásos kommunikáció volt a választások idején Orbán Viktortól, amikor azt ígérte, hogy a kismamák súlyosan csorbított támogatási rendszerét visszaállítja. De lássuk, vajon minden ígéretét beváltotta-e, a válság ellenére is!

Mennyi pénzt ígért?

A Bajnai-csomag egyik legtöbbet kritizált intézkedése az volt, hogy a 2010. április 30. után született gyermekekre vonatkozóan a gyermekellátási segély, vagyis gyes - amelynek összege megegyezik a mindenkori öregségi nyugdíj legalacsonyabb értékével - maximális idejét két évre csökkentették.

A terhességi-gyermekágyi segélyhez, más néven tgyáshoz - amely a fizetés éves átlagának 70%-a, és a szülés előtti 28. naptól 168 napon át jár a kismamának - és a gyermekgondozási díjhoz, vagyis gyedhez - amelynek a fizetés évi átlagának 70%-a, de nem lehet több a minimálbér kétszeresének 70%-ánál, és a gyermek kétéves koráig jár - szükséges jogszerző időt pedig felemelték 180 napról 365-re.

Így jelentős összegektől estek el a kismamák, azonban Orbán Viktor azt ígérte, hogy 2011-től visszaállítja a régi rendszert.

Vagyis a gyes a tervei szerint újra a gyermek hároméves koráig járt volna a kismamáknak, és a szigorított 365 nap helyett fél év biztosítottság is elegendő lett volna, hogy egy kismama kaphasson gyedet és tgyást is. Így ígérete szerint egy évvel tovább járt volna a bruttó 28 500 forintos gyes, vagyis adólevonások előtt 342 000 forinttal kaptak volna többet a családok, emellett újra többen kaptak volna esélyt a korai, nagyobb összegű támogatások elnyerésére is.

Mindent összevetve tehát a tervek ígéretesnek tűnhettek minden kismama számára, különösen, mivel a változásokat Orbán visszamenőleges hatályúnak ígérte.

Hogyan alakult az új rendszer?

Elérkezett a sokat emlegetett 2011-es év, és elsőre valószínűleg sokan fellélegeztek, amikor a családtámogatási rendszer neve bekerült a hírekbe. Sajnos azonban nem minden alakult úgy, ahogyan azt a jelenlegi miniszterelnök egy évvel korábban ígérte.

A gyest érintő változások

A kormány valóban visszaállította a gyes hároméves maximális időtartamát, azonban egy másik, ügyes kiegészítéssel elérték, hogy a lehető legkevesebben legyenek rá jogosultak ilyen hosszú időn keresztül.

Míg ugyanis a korábbi gyakorlat szerint a gyermek egyéves kora után az anya korlátlanul dolgozhatott a gyes mellett, most csak napi hatórás munkaidő mellett jár ez a támogatás. A döntést úgy indokolták, hogy a teljes munkaidőben dolgozó anyának nincs jövedelemkiesése, amelyet a gyes pótolni hivatott.

A tgyás és a gyed változásai

Az ígéretek ellenére a tgyás és a gyed jogszerző ideje egyelőre sajnos nem változott, maradt tehát a Bajnai-csomagnak köszönhető 365 nap. Ez továbbra is sokak helyzetét megnehezíti, arról nem is beszélve, hogy a nyugdíjjárulék 9,5-ről 10%-ra való emelkedése a gyed és a gyes összegét is érinti. Ezekből a támogatásokból így 5%-kal több adót vonnak le a jövőben.

További érdekességek gyerekeseknek
Ha minden téged és a gyermekedet érintő témában naprakész információkkal szeretnél rendelkezni, nézd meg Anya és gyerek szolgáltatásunkat! Hasznos linkjeink segítenek, hogy választ kapj a legtöbb kérdésedre.

Mihez van jogod a munkahelyeden?

A gyerek mellett dolgozol? Ez a helyzet nem egyszerű, ám szerencsére könnyebb lehet a helyzeted, ha tudod, mihez van jogod pontosan! Videónk segítségével mindezt megtudhatod!

Egyéb, a támogatásokat érintő változások

Az adórendszer egykulcsossá válása és a szuperbruttósítás is érinti a gyermekek után járó összegeket, hiszen a tgyás és a gyed után személyi jövedelemadót vonnak. Az eddigi 16, illetve 32%-os adó helyett az egykulcsos rendszerrel az SZJA fixen 16%-ra csökken. Azonban a szuperbruttósítás miatt ez valójában 20,37%, viszont reményre ad okot, hogy a szuperbruttó 2012-től megszűnik.

Ugyanakkor pozitív újdonságként került bevezetésre idén a családi adókedvezmény, amelyet akkor is igényelhetsz, ha támogatásokban részesülő kismama vagy, hiszen csak a családi pótlék nem adóalapot képező juttatás. Ennek köszönhetően egy és két gyermek esetében havonta 62 500 forinttal csökkenhet gyermekenként az adóalapod, három vagy annál több csemete esetében pedig ez az összeg már fejenként 206 250 forint - feltéve, ha elég magas a bruttó jövedelmed. Amennyiben azonban jogosult vagy a kedvezményre, havonta 10, 20 vagy akár 33 ezer forinttal több maradhat a családnak gyermekenként.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

További rossz hír azonban, hogy a támogatások emelése helyett azok befagyasztását tervezi a kormány, ami azt jelenti, hogy még az infláció mértékével arányosan sem emelkednének az anyáknak járó összegek. Ez az amúgy is kicsi segítséget még tovább csökkentené, ha tehát ma Magyarországon szinte lehetetlen egy egyedülálló anyának a támogatásokból kijönni, a jövőben még nehezebb helyzetbe kerülhetnek a gyerekesek.

OLVASD EL EZT IS!

  • pénzügy
  • központi statisztikai hivatal

Az 5 legrosszabbul fizetett szakma

  • pénzügy
  • központi statisztikai hivatal

Miért kell 70%-kal többet fizetni idén?

Ezt is szeretjük