A döntés, aminek a családok többsége nem fog örülni
Még kevesebb pénz jut a gyerekekre
Nem emelkedik a gyes, a gyet és a családi pótlék sem.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar kormány pénteken nyújtotta be az EU-nak a konvergenciaprogramot, amelyben több olyan intézkedést is rögzítenek, melyek hatással lesznek a nők, illetve családok mindennapi életére. Íme, a legfontosabbak intézkedések.

A kormány 2014-ig 902 milliárd forintot szeretne megtakarítani az ország versenyképességének javítása, a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése érdekében.

Emiatt több területen is számítani kell megszorításokra, kevesebb jut a gyógyszerkasszába, csökkennek a foglalkoztatással kapcsolatos állami költségek, de a felsőoktatásban is várhatók költségcsökkentő intézkedések. Ám ami a legfontosabb, a kismamákat is több változás érinti majd.

Befagyasztják a támogatások összegét

A táppénzváltozások hatásait a szülők már most érezhetik, hiszen a kormány úgy döntött: a táppénz maximális összegét a felére csökkentik, így aki eddig napi 10 ezer forintot kaphatott, az a jövőben már csak napi 5 ezer forintra számíthat.

Jövőre viszont még komolyabb hatásokkal kell számolni, hiszen a tervek között szerepel a családtámogatások nominális, tehát az inflációt nem követő befagyasztása is, ami annyit jelent, hogy 2012-ben nem emelkedik sem a családi pótlék, sem a gyed, sem a gyes, sem a gyet, sem az anyasági támogatás összege. Ezzel a kormány 2012-ben 18, 2013-ban 36 milliárd forintot takarít meg.

A gyes, gyet összege 2011-ben bruttó 28 500 forint, a családi pótlék összege egygyermekes család esetén 12 200 forint, kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 300 forint.

Az anyasági támogatás gyermekenkénti összege 2011-ben 64 125 forint, amely azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, a gyed pedig a munkabér 70%-a, de maximum a mindenkori minimálbér duplája.

A nők ötödének fájhat a döntés

Problémát jelenthet, hogy meglehetősen sok az olyan család, akik csak ezekre a juttatásokra számíthatnak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nyolc éven aluli saját gyermeket is nevelő nők ötöde olyan családban él, ahol sem neki, sem a férjének nincs munkája, és csak társadalombiztosításból származó vagy szociális típusú jövedelmük van.

Esetükben pedig a változás drámai lehet, hiszen míg a támogatás összege azonos marad, addig az árak várhatóan nőni fognak a jövő év folyamán: a fogyasztói árak 2010-ről 2011-re 4,5%-kal nőttek, 2010 márciusához viszonyítva az élelmiszerek árai 8,6%-kal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a cukor, a liszt , az étolaj, az idényáras élelmiszerek, a sajt és a tej ára.

Lehet ellensúlyozni

A megszorítások ellensúlyozására ideális lehet az Orbán-kormány által bevezetett családi adózás, mely során az összevont alapot lehet csökkenteni. Az első és második gyermek után havi bruttó 62 500 forinttal lehet csökkenteni gyermekenként az adóalapot, három és több gyermek esetén pedig gyermekenként és havonta 206 250 forinttal lehet kevesebb az adóalap. Ehhez azonban az kell, hogy a bruttó összeg kellően magas legyen.

A juttatások közül csak a családi pótlék nem adóalapot képező tétel, hiszen azt a támogatást a gyerek kapja, és elvileg rá kellene költeni. A többi támogatás esetében viszont érvényesíthető a családi adókedvezmény.

Fontos megjegyezni, hogy ha elfeledkeztél arról, hogy szólj a kifizetőnek a családi adókedvezmény érvényesítését illetően, akkor az sem probléma, hiszen a kedvezményt a május 20-áig benyújtandó személyi jövedelemadó bevallásban még érvényesítheted.

Ezt is szeretjük