A miniszter elismerte: megszorítások jönnek
Mire számíthatsz?
Varga Mihály szerint 110 milliárd forintot kell megspórolni, különben bajban lehetünk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megszorításokra kényszerül a kormány, hogy az unió által előírt hiánycélt tartani tudja a költségvetés. A 110 milliárd forintos csomagot nem közvetlenül az állampolgárokra terhelik, de minden bizonnyal észlelni fogjuk a lefaragás hatásait. Több nagyberuházás akadhat el, illetve a minisztériumok is kevesebbet költhetnek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

A spórolást megnehezíti, hogy sok milliárdos beruházás - mint a Fradi-stadion vagy a Kossuth tér felújítása - már elkészült, így aligha teheti meg a kormány, hogy nem fizeti ki a kivitelezést végző vállalkozókat. A hiány tartására azonban nagy szükségünk van, különben Brüsszel komoly pénzeket vonhat el Magyarországtól. Orbán Viktor megnyugtató nyilatkozatot adott, a stadionok épülnek tovább.

Miért van erre szükség?

A kormány közel 110 milliárd forint zárolását tervezi a kormányzati kiadásokból, hogy az államháztartási hiány a GDP 3%-a alatt maradhasson. Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be csütörtökön egy konferencián.

Furcsa módon pont azon tényezők miatt van szükség most a kiigazításra, amelyekkel a kormány eddig büszkélkedett.

Varga is elismerte, hogy az alacsony infláció miatt a vártnál kevesebb pénz folyt be az államkasszába az áfából és a jövedéki adóból. Tehát bár olcsóbban vásárolhatunk, az államnak így kisebb bevételekkel kell számolnia, ami miatt most vissza kell fogni a költést.

Miért pont 3%?

Az Európai Unió megszabott bizonyos kritériumokat, melyek teljesítésével egy adott ország végső soron eleget tehet az euróbevezetés feltételeinek. Ezek az úgynevezett Maastrichti-kritériumok. Hazánk nemrég került ki a túlzottdeficit-eljárás alól, melyet az EU azért indított, mert a GDP 3%-a fölé nyúlt az államháztartás hiánya évről évre. Most ez 3% alatt van, ha azonban az Európai Bizottság nem látja tartósnak a hiány mértékét, könnyedén visszakerülhetünk az eljárás alá. Az eljárás pedig idővel komoly pénzelvonással párosulhat. Most a cél a 2,9%-os hiány, ami még épphogy belefér.

Visszafogják a Beruházási Alap költéseit, de a Fradi-stadion már elkészült. Nézegess képeket a 8,5 milliárd forintos beruházásról!

Kiket érint?

A Nemzetgazdasági Minisztérium - NGM - közleménye szerint az intézkedés nem érinti "sem a lakosságot, sem a családokat, sem a vállalkozásokat, sem az önkormányzatokat". Az NGM szerint az elvonás a Beruházási Alapot sújtaná, illetve kisebb részben a minisztériumokat.

A Beruházási Alap projektjeit a közlemény szerint átütemezik 2015-re. Bár a tárca nem közölt konkrétumokat, az alap fennhatósága alá olyan projektek tartoznak, melyeket nyugodtan hívhatunk presztízsberuházásoknak. Ehhez a szervhez tartoznak például a stadionok és sportcsarnokok rekonstrukciói, de a Kossuth tér felújítását is innen koordinálták.

A tárca közleménye elismeri, hogy a közmunkaprogram kiemelt helyen szerepel az állam prioritásai között, ami így 47 milliárd forintot emészt fel. A közmunkaprogram kiterjesztése különösen fontos az önkormányzati választások idején, hiszen így az önkormányzatok a gondoskodó munkáltató szerepében tűnhetnek fel. Ez azért fontos a kormány számára, mert az önkormányzatok többsége a Fidesz kezén van, és nyilván nem is szeretnék elveszíteni azokat.

Nem hagynak fel egyetlen stadion megépítésével sem

A Kossuth tér 17,4 milliárd forintot emésztett fel, de a legdrágább beruházások közé tartozik a Ferencváros új stadionja is, ami közel 8,5 milliárd forintba került.

A megújult Fradi-stadion

Ezek azonban már elkészültek, így nagy kérdés, hogyan állítják le a kifizetéseket úgy, hogy a kivitelezést végző vállalkozók megkapják a pénzüket - hívja fel egy komoly dilemmára a figyelmet az Index.hu. Erről a területről 70 milliárd forintot igyekszik most megfogni a kormányzat, ami aligha lehetséges az ilyen nagy volumenű beruházások kifizetésének felfüggesztése nélkül. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában igyekezett mindenkit megnyugtatni, nem állnak le a stadionépítések, így más projektek csúszhatnak, ám azt nem árulták el a kormány részéről, pontosan melyek. A csomaggal kapcsolatban megjelent a Magyar Közlönyben is egy tájékoztató, amiből úgy tűnik, hogy még nem tudják, mely tervezett beruházásokat halasztanak el. Ha nem stadionok, úgy útépítések és egyetemi fejlesztések maradhatnak el.

További 39,5 milliárd forintot a kormány a minisztériumokon próbál megspórolni. Kérdés, hogy ennek fényében megvalósul-e a kormány sok vitát generált terve, vagyis két minisztérium - a honvédelmi, a földművelésügyi -, illetve a Miniszterelnökséghez tartozó vidékfejlesztési államtitkárság vidéki városokba költöztetése. Ekkor ugyanis nemcsak az kerülne sokba, hogy új épületbe költözik az említett három apparátus, de egyes szakemberek ingázását is fizetni kéne, ami erőteljesen megdobná a tárcák forrásigényét.

Fotók: Varga Mihály: facebook.com/pages/Varga-Mihály; stadion: facebook.com/UjAlbertStadion; minisztérium: Wikipedia.org/Pénzügyminisztérium

Ezt is szeretjük