Az elátkozott váza, ami rengeteg halálesetet okozott - A művészet 6 megoldatlan rejtélye

Tarts velünk az elveszett mesterművek rejtélyes világába!

GettyImages-1420762364

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A történelem során a művészet világát mindig is rengeteg rejtély övezte. Egyes remekművek olyan titkokat hordoztak, amelyek a mai napig zavarba ejtik a szakértőket.

Az eltűnt festményektől kezdve a rejtélyes szimbólumokig ezek a történetek válaszok nélkül hagyták a közönséget - talán ezért is mozgatják meg a képzelőerőt ilyen mértékben.

A művészet 6 megoldatlan rejtélye

Az elátkozott váza

A Basano-váza egy titokzatos és hátborzongató műtárgy, ami borzasztó átkot szórt tulajdonosára. A 15. században készült, eredetét azonban rejtély övezi. A legenda szerint a váza nászajándék volt egy olasz menyasszonynak, aki a nászéjszakáján tragikus halált halt, miközben szorosan szorította az ezüstedényt. Ahogy a váza tovább öröklődött a családban, minden egyes tulajdonosa megmagyarázhatatlan módon hunyt el, ami borzasztó rettegést keltett. A váza elrejtésére vagy eladására tett kísérletek hiábavalónak bizonyultak, a vásárlók minduntalan idő előtt elhaláloztak. A szkeptikusok megkérdőjelezik a váza hitelességét, és az átkokba vetett hit pszichológiai hatására és a szuggesztió erejére hivatkoznak. Ez alapján úgy vélik, a váza csupán önbeteljesítő jóslatok következménye.

Van Gogh elveszett művei

Vincent van Gogh művészetének zsenialitását senkinek nem kell bemutatni. Az elveszett remekműveinek sorsáról számos elmélet született. Míg egyesek azt feltételezik, hogy különböző rejtekhelyek őrzik ezeket a festményeket, addig mások úgy vélik, hogy már rég megsemmisültek. Az eltűnt képek keresése mai napig tart, még olyan online szerveződések is vannak, mint például a "Missing Masterpieces", azaz Hiányzó mesterművek, ahol ötleteket gyűjtenek és elméleteket gyártanak az elveszett műtárgyak felkutatására.

A genti oltár eltűnt darabjai

A genti oltár hiányzó paneljei rendkívül rejtélyessé teszik a híres remekművet. Az alkotás a viharos történelem során számos kihívással nézett szembe: többször próbálták ellopni, elpusztítani, és a náci fosztogatás kereszttüzébe is került. A bal alsó, Igazságos bírák néven ismert tábla 1934-es ellopása és rejtélyes eltűnése azonban továbbra is zavarba hozza a nyomozókat. Az első számú gyanúsított Arsène Goedertier volt, aki halála előtt hagyott egy nyomot a tábla hollétét illetően, azonban a keresés eredménytelen volt, a művészettörténészek mai napig keresik a hiányzó darabot.

gentioltar

Leonardo da Vinci köddé vált képe

Leonardo da Vinci mesterműve, a Léda és a hattyú hatalmas történelmi jelentőséggel bír, és évszázadok óta lenyűgözi a művészet szerelmeseit. Míg az eredeti festményt az idők során elvesztették, Leonardo vázlatai mai napig fennmaradtak. A remekmű sorsáról rengeteg elmélet és találgatás kering. Míg egyesek szerint az idők során megsemmisülhetett vagy elveszhetett a háborúk és a felfordulások idején, addig mások szerint elrejtették, várva, hogy újra felfedezzék. A festményt azóta is folyamatosan keresik.

Az eltűnő Caravaggio-művek

Michelangelo Merisi da Caravaggio forradalmi stílusával és provokatív festményeivel régóta lenyűgözi a művészetkedvelőket, azonban ő is rendelkezik eltűnt műremekekkel. Az egyik legismertebb eset a Születés Szent Ferenccel és Szent Lőrinccel című művét érinti, amelyet 1969-ben loptak el a palermói Szent Lőrinc-oratóriumból. A Töviskorona című festményt Madridban találták meg, és bár a szakértők még mindig tanakodnak, hogy valóban eredeti-e, ha hitelesítik, akár 150 millió eurót is érhet. Bár az árverést már elkezdték, a spanyol kormány leállította azt a hitelesség megerősítéséig.

A náci műtárgyfosztogatás

A nácik által elrabolt műkincsek bizonytalan sorsa a második világháború történetének egy kísérteties fejezetét tárja elénk. Ekkoriban a nácik szisztematikusan kifosztottak és elkoboztak számtalan remekművet a zsidó gyűjtőktől és kulturális intézményektől. Az alkotások sorsát azóta próbálják felderíteni. Az egyik ilyen eset egy Pissarro-festmény, amely egy zsidó házaspár nácik által elkobzott gyűjteményének része volt. A család most perel, és a festmény kiadását követelik.

Íme a titok Mona Lisa mosolya mögött: 6 rejtély a világ legismertebb festményéről

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Flickr, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük