Ha ezt olvasod a csomagoláson, tudd, hogy éppen hódzsírt eszel: rengeteg élelmiszerbe beleteszik
Mától másképp nézel az ételekre.

nagykep?cikkid=170183&kep=labor-etel-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az ember tudatosságra törekszik, hajlamos arra, hogy az ételek és italok csomagolásán alaposan végigböngéssze az összetevők listáját, és valósággal megnyugszik akkor, amikor azt látja, hogy túlnyomórészt természetes adalékanyagok kerültek bele a megvásárolni kívánt termékbe.

Ha eddig te is úgy gondoltad, hogy a természetes eredetű anyagokkal semmi probléma nincs, mutatunk néhány bizarr összetevőt, ami gyakran belekerül az ételekbe, ám eddig még csak nem is sejtetted, honnan származhat.

Kasztóreum

A hódzsírnak is nevezett anyagot az aranyos állat elpusztulása után a nemi mirigyeiből nyerik ki a végbelén keresztül. Bár nagyon bizarr, az édeskés ízű anyagot számos desszert készítésénél felhasználják a jégkrémektől kezdve a joghurtokon át a kekszekig, hogy a vaníliás és az epres ízt felerősítsék vele. Ezen felül a szert a parfümök illatanyagaként is alkalmazzák, ahogy például a pézsmát, a pézsmaszarvas prosztatájából származó anyagot is.

Kosnil vagy kárminsav

Természetes vörös ételfestékként nem csak a bodzát használják fel. Rengeteg ételfélében, joghurtban, cukorkában és üdítőitalban alkalmazzák a rózsaszínes vagy az élénkpiros árnyalat eléréséhez a porított bíbortetveket is. Mivel pedig a mesterséges adalékanyagoknál sokkal ártalmatlanabbak a szervezetre, a rovarok tenyésztése a közelmúltban új lendületet kapott.

Sellak

A legtöbb gyantafélével ellentétben ez nem növényi, hanem állati eredetű anyag: a lakktetű váladékából készül, ami a rovar számára az ivadékgondozásban játszik fontos szerepet. Ezt ugyan gyakran használják bútorápolásra, élelmiszerek bevonóanyagaként is kedvelt a gyártók számára, hiszen gusztusos fényes felületet eredményez a cukorkákon, kapszulákon. Ehető, emészthető, és nem káros az egészségre sem.

L-ciszterin

Ez az aminosav tartós kenyek csomagolásán gyakorta feltűnik az összetevők között, a furcsa elnevezés pedig egyáltalán nem is ad okot a gyanakvásra. Az L-ciszterin alapja lehet a madarak, főképp a kacsák tolla, de az anyag akár az emberi hajból is kinyerhető. Felhasználják többek között a gyógyszeriparban, valamint a pékáruk állagjavítására és fényesítőanyagként is, mellékhatása nem ismert.

Ezt is szeretjük