Lázár János akcióban! Majdnem milliárdos veszteség érte az országot
A héten megérkezett az uniós forrás első részlete.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség október 3-án közölte, hogy megérkezett Magyarországra a 350 millió forintos uniós forrás.

Az összeg azon számlák ellenértékének első részleteként érkezett, amelyeket érintett az operatív programok felfüggesztése.

Már egy hónapja megállapodtak

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezető kormánybiztos, Lázár János augusztus 12-én jelentette be, hogy a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az Európai Unió az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at nem finanszíroz.

Ezt követően a politikus szeptember 9-én megállapodott Johannes Hahnnal, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosával, hogy Magyarország elfogadja az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások 5%-os korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyarnyelv-tudás követelménye érint.

Eredményes tárgyalások

A sikeres tárgyalások eredményeként szeptemberben feloldották ezen programok felfüggesztését, és az Európai Bizottság megkezdte a korábban visszatartott számlák kifizetését. Az az összeg, amit az első kilenc hónapban a fejlesztési ügynökség kifizetett a pályázóknak, átlépte az 1000 milliárd forintot.

Az ügyet ismerő, név nélkül nyilatkozó brüsszeli források szerint brüsszeli bürokraták újra megnyitottak korábban már jóváhagyott, auditált pályázatokat, és az ellen emeltek kifogást, hogy a magyar pályázatok egyes esetekben a kivitelezők felé elvárásként fogalmazták meg a magyar kamarai regisztrációt és a magyarnyelv-tudást, a bizottság szerint pedig ez versenykorlátozó diszkrimináció.

Ezt Lázár János is megerősítette, aki pénteken szintén azt mondta, a támadások középpontjában az áll, hogy 2007 óta - kormányoktól függetlenül - a beruházások műszaki ellenőri feladatainak ellátását magyar mérnöki kamarai regisztrációhoz kötötték.

Ha nem sikerül korábban egyezségre jutni, akár 500-600 milliárd forintos veszteség érhette volna az országot. Ahhoz, hogy ez a veszteség 100 milliárd forint alá csökkenjen, a brüsszeli támogatást is el kellett nyerni. Magyarországon azért nem történtek meg a kifizetések, mert Brüsszel aggályosnak ítélte a programok lebonyolításának bizonyos elemeit, diszkriminatívnak minősített bizonyos feltételeket.

Ezt is szeretjük