Reménytelenség, létbizonytalanság és félelem jellemzi az országot?

Bajnai értékelte az Orbán-kormány munkáját.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A volt miniszterelnök, Bajnai Gordon szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában beismerte, hogy a kormánya elbukott a tények mezején.

Az Együtt-PM szövetség vezetője a hét eseményeit értékelő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, Orbán Viktor kijelentésével, amely szerint a magyar választópolgároknak fontosabb a remény, mint a tény, a kormányfő elismerte, hogy ma nincs olyan lényeges tény, szám Magyarországon, amely szerint az ország jobban teljesít, mint korábban vagy mint a versenytársai.

Egyre lejjebb csúszik az ország

Az Együtt-PM vezetője, Bajnai Gordon összefoglalta, hogy az adósság magasabb, a munkanélküliség a válság mélypontja kori szinten van, a forint gyengébb, devizahitelesből háromszor-négyszer annyi van, mint három évvel ezelőtt, a növekedés megállt, az elszegényedés drámai sebességgel nő, az ország szakad kétfelé, az ország harmadik része elmenekül, hiszen mintegy félmillió magyar fiatal van már külföldön, továbbá az egyetemre felvettek száma zuhan.

Bajnai Gordon szerint Orbán Viktor a kijelentésével azt is beismerte, hogy nem marad más neki a választási kampányban, mint ígérgetni. Ezt hívja ő reménynek - mondta.

- Orbán Viktornak nem kizárólagos, de meghatározó személyes felelőssége van abban, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország az ígéret földjéből az ígérgetések országa lett - fogalmazott a volt kormányfő.

Ami ma Magyarországot jellemzi, az a reménytelenség, a létbizonytalanság és a félelem, majd hozzátette, hogy ennek ellenére az országnak valóban szüksége van reményre. 

- A remény a változásban van, a remény a 2014-es kormányváltásban van. Ezt fogjuk elhozni. Magyarországnak felelős, jó kormányzásra van szüksége és tényeken alapuló, higgadt gondolkodásra.

Szerinte a tények azt mutatják, hogy Orbán Viktor nem mer szembenézni a valósággal. Nemcsak a gazdaság rossz számaival, hanem saját választóval sem mer szembenézni. 

Mit tervez Bajnai?

Bajnai Gordon a kormányra kerülésük esetén bevezetendő, a fiatalokat segítő intézkedésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a pályakezdési garancia - amelyet két és fél év alatt futtatnának fel - egy adott időszakban mintegy százezer 30 év alatti, hat hónapnál hosszabb ideig munkanélküli fiatalt érintene, és a programhoz szükséges pénzt döntően uniós forrásból biztosítanának.

Elmondta azt is, hogy ez nem közmunkaprogram lenne, hanem vállalkozókkal egyeznének meg arról, hogy a kormány legalább hat hónapig kifizeti a munkába álló fiatal bérköltségét, a fél év leteltével pedig igénybe vehetik azokat a járulékkedvezményeket, amelyek a fiatalok munkába állását segítik. Szintén uniós források igénybevételével olyan képzéseket indítanának, amelyek után a megszerzett szaktudással munkát szerezhetnének. Szavai szerint a két program 75 milliárd forintba kerülne.

További elképzelések

Bajnai Gordon szólt még a 35 év alatti vállalkozók támogatásáról, valamint az új telepes programról, amelynek lényege, hogy a fiatal diplomásoknak, akik az elnéptelenedett térségekbe vissza- vagy beköltöznének, két éven keresztül támogatást biztosítanának.

Jön a rezsiadó?

Kérdésekre válaszolva azt mondta, az energiaszektorban a magyar kormány nem szabályozni akar, hanem államosítani. Bajnai szerint Orbán Viktor tartós veszteségbe küldte az energiaszolgáltató cégeket, majd most az államosítással beismeri, hogy ez így fenntarthatatlan, és a veszteséget az adófizetőkkel akarja megfizettetni.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A rezsiátverés fenntarthatatlan, Orbán Viktor lényegében beismerte, hogy a választások után, ha ők maradnának kormányon, akkor Magyarországon rezsiadót fognak bevezetni. Bajnai Gordon ugyanakkor üdvözölte, hogy szociálistűzifa-programot indít a kormány. Közölte, az erre vonatkozó saját javaslatukat már idén tavasszal közzétették.

Ezt is szeretjük