Megéri-e az árfolyamrögzítés? Mennyivel nőhet a hiteled a kedvezmény végére?
Számold ki, mennyire jársz jól az új árfolyamgáttal!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A parlament elfogadta a kibővített árfolyamgát rendszerét, így akinek devizaalapú hitele van, és forintban átszámítva a felvételkori árfolyamon nem haladta meg a 20 millió forintot, áprilistól 2012 végéig a három hullám valamelyikében beléphet a 2017 júniusáig kiszámítható részleteket biztosító új árfolyamrögzítő rendszerbe.

Ha úgy döntesz, hogy belépsz, maximum 60 hónapig előre tervezheted a törlesztésed attól függetlenül, hogyan alakul a svájci frank, a japán jen vagy az euró valódi forintárfolyama.

Egy kalkulátorral azt is kiszámíthatod, a rendszerbe kerülve mennyi pénzt takaríthatsz meg havonta, és mekkora összeggel kell számolnod az öt év letelte után a visszafizetésnél.

Kedvező feltételek

Az eredeti tervnél végül jóval kedvezőbb feltételeket biztosítanak az adósok számára, így, aki év végéig jelzi, hogy kéri az árfolyamrögzítést, annak a svájci franknál 180 forinton, az eurónál 250 forinton, a japán jennél pedig 2,5 forinton rögzítik a részletét egészen 2017. június 30-ig.

A különbözet egy gyűjtőszámlán halmozódik, amit majd a kedvezményes időszak letelte után kell törleszteni. A rögzített és a piaci frankárfolyam különbségéből csak a tőkerész halmozódik a gyűjtőszámlán, a kamatot a bank és az állam fizetik.

Áprilisban start

Az első belépési lehetőség áprilistól csak a közalkalmazottak és a köztisztviselők számára lesz elérhető, de a második körben, júniusban már a lakáscélú hitelesek is csatlakozhatnak, a szeptemberben induló harmadik ütem pedig azoknak is lehetőséget biztosít az árfolyamrögzítésre, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel.

Így számolj!

Az Index kalkulátorával kiszámíthatod, mekkora lesz az az összeg, amelyet megtakaríthatsz egy hónapban, és azt is, hogy az öt év letelte után mennyit kell majd fizetned.

Összesen kilenc adatot kell megadnod: a tartozás devizaneme és egy egységre vetített jelenlegi piaci árfolyama után azt kell beírnod, hogy a felvett hitel devizanemében mennyi a teljes tartozás az árfolyamrögzítés legelején.

A következő rubrikában azt kell megadnod, mekkora volt a tőketartozás az árfolyamrögzítés kezdetén, majd a hátralévő futamidőt és a thm-et. A belépés függvényében kell megadni a rögzítés hónapjainak számát.

A rögzítéshez már áprilisban vagy májusban csatlakozó közszolgáknak az árfolyamvédelem 2017 áprilisáig vagy májusáig jár, a júniusban csatlakozók még éppen kihasználhatják a 60 hónapot, akik viszont a második félévében lépnek be, azok rövidebb ideig kapják meg a támogatást.

Mekkora lesz a tartozásod?

Az árfolyamgát időszakára becsült piaci árfolyamot azért fontos megadni, mert ezen múlik, hogy mekkora tartozás halmozódik fel a gyűjtőszámlákon a következő öt évben.

Az Index alapértelmezésnek a mostani piaci árfolyamot vette, mivel ilyen időtávon ezt nagyon nehéz megbecsülni. De ezen lehet változtatni, ha valaki optimistább vagy pesszimistább a jövő frankárfolyamát illetően. A forintkamatok változását sem lehet pontosan megjósolni, de nem érdemes kihagyni a számításból, ugyanis ez alapjaiban határozza meg a gyűjtőszámla-tartozás végösszegét, illetve a rögzítés időszaka után fizetendő részlet nagyságát.

Ez utóbbiakat lehet megadni a kalkulátor utolsó két rubrikájában. Az Index itt a középutat választotta alapértelmezésként, de persze ennél alacsonyabb vagy magasabb kamatokkal is lehet számolni tetszés szerint.

Ezt is szeretjük